Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проблемите по прилагане на Закона за ДДС бяха дискутирани в парламента
Автор: Екип Burgas24.bg 15:07 / 31.05.2012Коментари (0)685
© Burgas24.bg
Нарастващите проблеми по прилагане на ЗДДС и ДОПК, невъзстановяване на дължимия данъчен кредит по ДДС и предложения за промени в законодателството бяха обсъдени на работна среща в Народното събрание вчера след обяд (30 май 2012 г.), организирана от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, по инициатива на Българската стопанска камара и Българската асоциация за правна защита на фирмите.

В срещата участваха повече от 80 представители на браншови организации, правно-консултантски фирми, Националната агенция по приходите, Министерството на финансите, МВР, съда, прокуратурата и др. Целта бе обмяна на позиции и постигане на общо разбиране за необходимостта от законодателни промени, както и от по-ефективно и единно прилагане на нормативната уредба.

На вниманието на Комисията по бюджет и финанси бяха представени пакет от предложения от страна на бизнес организациите. Те бяха обобщени от зам.-председателя на БСК Димитър Бранков, който направи встъпителна презентация, даваща отправна точка за разговора.

Основната част от предложенията се отнасят до отпадането на т.нар. "солидарна отговорност" на фирмите по ДДС-веригата и задържането на данъчния кредит на коректни търговци, когато техни доставчици не са били изрядни към приходната администрация. "Цялата информация е в НАП и, вместо да се гони този, който не е внесъл ДДС, се гони този, който го е внесъл, но е купил от предишния. Оказва се, че ние трябва да знаем дали нашият доставчик си е внесъл ДДС-то, като че ли на нас го е внесъл", обобщи проблема Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Не малка част от участниците в срещата отправиха предложение ДДС да се начислява само на крайния потребител, а не по цялата верига при сделки между търговци. В хода на разговора бе изтъкнато, че най-сериозно този проблем стои при "ресурсните" отрасли, като селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, металургията и др., където не винаги произходът на суровините е доказуем.

По мнението на по-голямата част от участниците в срещата, твърде широко е тълкуванието на понятието "реалност на доставките" и това създава предпоставки за некоректни действия от страна на данъчни инспектори по места. Общо бе мнението, че е необходима по-детайлна дефиниция и изготвяне от страна на НАП на ясна методология и списък от краен брой документи, необходими за доказване на реалността на доставките. В тази връзка представители на институциите обясниха, че е внесено официално запитване по този въпрос в Съда в Люксембург и след неговото произнасяне ще се прецени дали да се пристъпи към законодателни промени.

По-стриктно прилагане на европейската съдебна практика от страна на българската данъчна администрация препоръча председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя пое ангажимент всички направени от страна на бизнеса предложения да бъдат анализирани и на тази база да се прецени кои от тях се нуждаят от законодателни промени и кои се отнасят до коригиране на административната практика по приложението на закона.

Сред поставените от бизнеса по време на срещата въпроси бяха и тези за съкращаването на сроковете за възстановяване на ДДС, както и за двуякото тълкуване на регламентите за т.нар. вътрешнообщностни доставки от страна на българската данъчна администрация и на данъчните администрации на другите страни от ЕС. "По един и същ въпрос, по еднакво законодателство ни дават коренно различни становища. Няма ли обмен на информация между данъчните служби, така че да уеднаквите практиките си на европейско ниво и да ни спестите неудобството да водим излишни съдебни дела?", коментираха участници в срещата.

Бизнес организациите предлагат чрез промени в ДОПК данъчната администрация да бъде задължена в определен срок да дава юридически обвързано становище по отправени към нея запитвания. В тази връзка представители на Министерството на финансите съобщиха, че подобен регламент липсва само в 4 от всички 27 страни-членки на ЕС, в т.ч. България, Ирландия, Гърция и Словения, като в Словения тече процес по въвеждане на такава норма.

Според зам.-изпълнителния директор на НАП Христо Костадинов голяма част от изказаните по време на срещата възражения и предложения са обективни, логични и конструктивни, но по някои от тях е необходима допълнителна дискусия. "Работата на НАП се нуждае от подобрение, затова разписахме правила за специализираните екипи. Имаме и някои законодателни предложения, част от които съвпадат с Вашите", обясни г-н Костадинов. Той предложи да се организират срещи между НАП и отделните браншови организации, на които да се обсъдят специфичните за конкретните сектори проблеми и да се търси тяхното преодоляване - било като законодателни промени, било като корекция в административната практика.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков настоя за създаване на работна група към Комисията по бюджет и финанси, която да акомулира информация и предложения за промени, както и да направи оценка на ефективността на приложение на данъчното законодателство.

Планира се следващата седмица представителите на бизнес организациите да представят на пресконференция в БСК основните си възражения и предложения за промени в законодателството. Допълнително ще информираме за датата и часа на пресконференцията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: