Пробутват ни като минерална вода от чешмата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:25 / 04.11.2016
1237
Изглежда много просто да си набавим най-важната течност за човека - водата, но дали наистина е така? Лесно, ще кажат всички, отвиваме кранчето на чешмата и пием. Дори не се замисляме годна ли е или не, а у нас все още има места, където чешмяната вода не е за пиене. Разбира се, може да си я преварим или да използваме кани и шишета с филтри, но при тях няма 100% гаранция, че ще работят ефективно.

Следва дилемата какво да изберем - минерална или трапезна бутилирана вода. Родният пазар е наситен с всевъзможни марки, изборът е огромен. И е само въпрос на личен избор и вкус. Доколко обаче можем да се доверим, защото ментата дебнат отвсякъде, дори и при бутилираната вода. 

Проверки показват, че около половината от бутилираната минерална вода в търговските вериги е с подвеждаща информация. Според изследване, при което на случаен принцип са избрани над 15 търговски марки, при повече от 10 са открити нарушения.

Можем да подминем по-маловажни нарушения като липса на име на кирилица при някои търговски марки. Други пропуски обаче може да имат сериозни последствия. Например наличието на флуор, който в количества по-големи от 1,5 милиграма на литър може да е вреден. Друга опасност е минерализацията, която е различна на различните извори и за това трябва да се следи, за да не се стигне до натрупване. Внимание заслужава и надписът "Не/подходяща за всекидневна употреба", който на места липсва и също е свързан с минерализацията на течността. Това е и една от причините лекарите да съветват да се редува ползването на минерална вода с чешмяна.

Има и вариант минералната вода, която ни пробутват, изобщо да не е такава, а да си е съвсем обикновена чешмяна. И този сектор, както всички останали, не е подминат от нередовни продавачи, които заработват на гърба на хората.

Ако не сте любители на водата от тръбата, може би ще си решите проблема, като изберете трапезната вода в бутилки. Оказа се обаче, че и при нея има проблеми. Например на етикета се посочва географски регион, което е напълно забранено, а тя трябва да бъде пречистена чрез осмоза, но не е сигурно, че тя се извършва.

И така стигаме до извора. Буквално. До извора на минерална вода. А у нас има много, повече от 600. Чешми вече има в редица градове и пред тях почти винаги има опашки. Един от плюсовете е, че е безплатна и разходът е само за разстоянието, което трябва да се измине. Освен това никой не ни заблуждава с информация и не печели от подвеждащите данни. За съжаление обаче те не са в цялата страна, но пък пътуванията вече не са чак такава трудност. И ако това е важно за нас, то винаги може да си организираме приятно пътуване с полезна придобивка - наливане на минерална вода от извора.


Източник: Монитор

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).