Продавачите на фойерверки са задължени да предоставят упътване на български език

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:32 / 29.12.2023
1155
"Пиротехниката е безопасна, когато се използва както трябва. Търговците, които продават фойерверки, са задължени да има упътване на български език. Всяка година инцидентите намаляват, но все пак ги има. На етикета пише какъв е периметърът на разпръскване на светлина. Въпреки това голямо разнообразие на пазара, има хора традиционалисти, които си правят собствени бомбички", каза пиротехникът Светозар Христов.

"Целият шум, за който се говори, е в рамките на 5 минути. Пиротехниката е разрешена за внос, за продажба в магазините. Хората, които продават, ходят на специални курсове, разрешена е за закупуване, няма забрана за продажба, но има забрана за употреба, няма логика. По-трудно се дават разрешителни за предприятия", коментира Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че има куче - немска овчарка, плаши се, но в рамките на 1-2 минути. Пиротехникът обясни, че това е третото му куче, първите две не са се страхували, защото още от малки са свикнали на силни звукове. Според него, ако се приучи кучето от малко, то свиква със звука от зарята.

 

Припомняме, че продажбата, хвърлянето и възпламеняването на бомбички (пиратки) и други опасни предмети и запалителни материали на обществени места в Пловдив е забранена.

Ангел Славов, заместник-кмет по обществен ред и сигурност, уточни, че забраната за продажба без разрешително и употребата на пиротехнически средства и взривни вещества, застрашаващи спокойствието, здравето и живота на гражданите, е регламентирана с Наредбата за осигуряване на обществения ред.

За нарушения на разпоредбите на физическите лица се налага глоба в размер от 500 лв. до 1000 лв., на юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция в размер от 3000 лв. до 6000 лв.

Виж коментарите (2)

Още по темата (230):
23.01.2024 По-богати ли сме станали? За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари
14.01.2024 Днес е ромската Нова година - Банго Васил
13.01.2024 Януари ли е най-депресивният месец?
08.01.2024 Засаждат десетки хиляди фиданки
05.01.2024 Днес арменците празнуват Бъдни вечер
03.01.2024 Как да превърнем новогодишните обещания в реалност?
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).