Продаваме самолетите МиГ-29, за да вземем още няколко F-16?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
18:58 / 05.06.2020
1017
Натиск да стартира подготовка за покупката на още 8 американски изтребителя F-16, а част от 15-те съветски МиГ-29 да бъдат продадени започнаха военните. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана. "Нужна е някаква реализация на част от МиГ-29 овреме, преди 2029-2030 г., за да може държавата да реализира някакъв приход като компенсация на разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т.н.", каза министърът пред депутатите. "Нека не прозвучи нахално, но не е ли време да помислим за втората част от проекта - за следващите 8, да започнем да го готвим", добави Каракачанов при изслушването си от ресорната комисия. Пандемията няма да забави доставките на първите 8 F-16, които трябва да бъдат у нас до 2024 г., успокои той. България плати за тях 2,2 млрд. лева.

Символично изпращане за първите ни четирима пилоти на F-16 бе организирано от президентът и военният министър. Летците ще се срещнаха първо с Каракачанов, а след това с президента Румен Радев. Очаква се да заминат до дни за САЩ, където в продължение на 2 г. ще бъдат обучавани.

Първите пилоти трябваше да заминат още в края на април, но пътуването им се отложи заради коронавируса. Няма да се намалят средствата за отбрана и такива обсъждания в правителството не са водени. Единствено някои строително-ремонтни дейности може да се отложат заради пандемията, обясни още Каракачанов. "Ще бъдат спестени някакви пари, но след 30 г. недоимък в Министерството на отбраната тези пари ще намерят място в други сфери като модернизацията на танковете Т-72 или ремонт на някоя друга техника", посочи той цитиран от "24 часа".

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).