Проф. Ана Кочева: Българският език е потенциално застрашен, губим езикова компетентност

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:16 / 25.05.2023
832
В публичното пространство и в медиите е налице неофициалнен стил на говорене, който с времето бива легитимиран за официален. По-тревожното е, че българите постепенно губят езикова компетентност. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR езиковедът от Института за български език към БАН проф. Ана Кочева.

"Ние не успяваме вече да се изразяваме съобразно контекста, вербалността спада. Това е един тревожен симптом, който изисква много сериозно стратегическо езиково планиране и езикова ревитализация, което не е по силата на една или две институции, а е нещо, с което трябва да се ангажира цялото българско общество", подчерта тя.

По дмуте ѝ основата на тези проблеми се корени в нивото на образователния процес у нас. Демографският фактор също трябва да бъде отчетен като причина за потенциалната застрашеност на българския език, категорична е още проф. Кочева.

"Като говоря за степен на застрашеност, то в Европа и в света има твърде много застрашени езици. Първата степен е потенциалната. В тази ситуация се намира българският език тук, в държавните граници. Това означава, че той е подложен на много интензивен външен натиск, но все още продължава да се предава от родители на деца и да се преподава в училище. Ако погледнем обаче състоянието на речта сред българските общности в чужбина, там застрашеността е от втора, трета критична степен", обясни тя.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).