Проф. Аргирова: Така трудно ще победим коронавируса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:09 / 22.06.2020
1232
"Няма втора вълна на епидемията, все още сме в първата и имаме много огнища, от които вирусът може да се разпространява. Устремяваме се бурно към най-неприятния от всичките сценарии. Това е като една тлееща жарава, която ще остане - тези малки огнища ще се разгорят отново при всяко неспазване на мерките.

Така трудно ще победим коронавируса“.

Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

По думите ѝ, в началото на есента, когато започнат настинките, ще бъде трудно да се направи диференциалната диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде много голям проблем.

"Коварството на това заболяване се крие в това, че дни след заразяването човек може да бъде абсолютно здрав и на осмия-деветия ден да се почувства зле“.

"Все още можем да ограничим заразата. Но трябва всички да се включат в това. Липсата на лекарство пречи да се проявят още повече мутации. Лекарственият натиск върху вируса ще причини още повече мутации и не знаем накъде ще избие“, допълни проф. Аргирова.

Според професорката е важен въпросът как ще посрещнем вируса – ако му дадем отпор, можем да намалим възможностите за достигане до тежки състояния.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Станишев: Много войводи, малко четници
Половината безработни у нас са със средно образование
Шофьор остана без работа заради фалшиво положителни тестове за на...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
Тодор Капитанов: Кодексът на труда е най-нарушаваният закон у нас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).