Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Евгений Дайнов: Съдбата на партията на Борисов е като тази на Тръмп, Болсонаро, Путин и Вучич
Автор: Йоланда Пелова 12:34 / 09.01.2023Коментари (2)863
©
Политологът проф. Евгений Дайнов в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Днес от 10.00 часа на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание "Продължаваме промяната“. Припомняме, че на него съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, а днес се очаква "Продължаваме промяната“ да върне неизпълнен втория мандат.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта формула за редовен кабинет. Защо Борисов предложи Христо Иванов за премиер и какво се крие зад споменатия от лидера на ГЕРБ нов обществен договор? Темата ще коментираме сега в следващите минути с политолога проф. Евгений Дайнов.

Г-н Дайнов, всички гледат вече към третия мандат, надеждите са там сякаш. Как ще коментирате предложената вчера от Борисов формула за редовен кабинет?  

Борисов се опитва да се пребоядиса на западен тип човек, евроатлантик, какъвто не беше в продължение на 12 години докато управляваше. Очевидно разбира, че това не му се отдава, особено за разни хора, важни за него, които са на Запад, и особено в Америка, и се опитва да се скрие зад Христо Иванов. Защото Христо Иванов категорично е най-ярката проевропейска политическа фигура в българската политическа система в момента. Борисов се опитва да се скрие, както се говореше в политическите среди, може би преди 3 месеца, Борисов търси индулгенция лично от Христо Иванов, защото очевидно много му трябва, защото сам повече не може да се справя.  

Христо Иванов обаче отвърна вчера, отговори му. Каза, че "опитните инженери са построили "Титаник“, а вдъхновените импровизатори са построили Ноевия ковчег“. Той не предлагал вдъхновени импровизации. Това написа Иванов. Как ви се струва отговорът му?  

Когато бяга от метафори и алегории, Христо Иванов е най-разумният глас в политиката вече може би най-опитния поне в последната една година. Но тук всеки опит за подписването на някакъв документ с ГЕРБ, който да има тежестта на препотвърждаване на някакво обществено обединение, ново обществено договор не ни трябва, би трябвало да сме нормална западна държава – не сме нормална заради ГЕРБ. А заради ГЕРБ в смисъл, че този авторитарен, корумпиран популизъм, който налагаше Бойко Борисов, нямаше нищо общо с европейския начин на живот и функциониране. При всеки опит за документ, в който да се ангажира ГЕРБ, така че страната да се върне на европейски релси, неминуемо ще се създаде две неща, които ГЕРБ не искат, и заради които неща провалиха втория мандат. Ще съдържа съгласие, че трябва да се излезе от корумпирано-феодалния модел, който ГЕРБ наложи, и че ще трябва да се отнеме власт от главния прокурор. Какъвто и обществен договор да се подписва, тези неща ще бъдат вътре. А ГЕРБ такива неща не иска. Така че виждаме отново как ГЕРБ със своята, чието време свърши като партии приключват по света, но понеже в момента е най-голямата партия ГЕРБ е легнала като един дънер на пътя на страната и не помръдва, и няма начин да бъде заобиколен.  

Казвате такива партии приключват по света. Можем ли да дадем някакъв пример?  

О, да. Като започнем с Тръмп, Болсонаро, британските брекзитаджии, Путин ако щете, който беше в най-чистия си вид, Вучич, който в тръгнал да се отказва от политиката, защото вижда, че не може да продължи по този начин, а не иска да се променя, Орбан, който вкара държавата си в много тежка икономическа криза абсолютно без да има всякакъв повод, затова и Бойко Борисов. Тези партии приключиха, тяхното сценично време приключи, но те не искат да се променят. Те не искат да стават нормални, демократични, некорумпирани партии, спазващи върховенството на закона. Докато не искат това, те ще са пречка.  

Проф. Дайнов, обаче смятате ли, че ако се смени първата политическа сила това ще доведе до нещо ново, фундаментално в българската политика?  

То веднъж доведе до нещо ново, но не беше фундаментално. Доведе до чудесно работещо правителство на "Продължаваме промяна“, което разреши всички възникващи безпрецедентни кризи разреши без истерия, без викове, без крясъци, без да ни се карат от телевизора. Свалиха го, именно ГЕРБ го свалиха – те внесоха вота на недоверие. Защото искаха да продължат своя живот още малко за сметка на живота на политическата система. И това е незаобиколимостта на ГЕРБ – упоритият им опит да станат нормална политическа партия, е нещото, което трябва да се реши в близките месеци и години, защото така не може да продължава. ГЕРБ играе сега в момента БСП от началото на Прехода – огромна партия, запънала се, иска да остане в миналото, иска всички да останат в миналото. И тук си имаме проблем, който трябва да се реши.  

И като споменахте БСП – БСП е готова за третия мандат, това стана ясно от изказванията на Корнелия Нинова. Пък ГЕРБ обявиха, че може би ще разговарят с БСП. Тази стъпка, това нещо как ви се струва? ГЕРБ омеква ли в компромиси да направи всичко възможно, готова ли е на компромиси?  

ГЕРБ, ако не може да се скрие зад Христо Иванов, очевидно иска да се скрие зад Корнелия Нинова. Но както вече сме виждали миналата година, даването на мандат на БСП означава пълна гаранция, че няма да има правителство, защото повечето партии, които са в парламента, няма да искат да подкрепят правителство с мандат БСП и министър-председател, излъчен от БСП, като например Корнелия Нинова. Това няма как да се случи. Единственият вариант, който се готви от изборите насам очевидно, да видим дали ще се случи, е мандатът да се връчи на "Български възход“, и там вече всички да кажат: "Подкрепяме го този човек“.  

Подкрепяме го, но докога? Според вас, до местните избори ли, докога?  

Първо да видим дали ще се случи. Много неща се промениха. Тия сметки се правиха в една съвсем друга политическа и геополитическа ситуация. Но сметката е очевидна. Бяха насилени зависими гласове да вкарат "Български възход“ в парламент, за да може да се изкара мандат за "Български възход“, и ГЕРБ, и БСП, и ДПС да кажат: "Хубаво сега ще го подкрепим, щото няма накъде. Няма да управляваме ние, той ще управлява. Ние ще го подкрепяме“. Това беше така да се каже схемата по време на последните избори. Дали условията, които се промениха, все пак ще позволят това да стане и на власт да дойде съчетание между хартиената коалиция и коалиция "Газпром“, която би била отвратителна разбира се, ще видим. Всичко се променя непрекъснато. Този отчаян български провинциализъм, който започва да ме вбесява, разговорите, които вървят за политиката не отчита най-важния фактор – тази война променя всичко, тя минава през всички нас, тя разбърква всички условия и тя разбърква всички фактори, които действат на политическото поле. Може би са разбъркали вече и възможността да има правителство, зад което да стоят хартиената коалиция и коалиция "Газпром“, ще видим.  

Кои според вас са смелите реформаторски идеи, които могат да бъдат взети на това ниво, във връзка и с войната в Украйна, както вие казахте?  

Смели реформаторски идеи, ако дойде на власт хартиената коалиция и коалиция "Газпром“, няма да има никакви смели реформаторски идеи, ще има много нахални опити да се възстанови това, което беше онзи феодализъм на Бойко Борисов. А смелите реформаторски идеи – ами вижте какво пишеше в програмата на Денков, вижте какво правеше правителството на "Продължаваме промяната“ – смелите реформаторски идеи не са смели, те са очевидни: всеки европейски политик, всяка европейка държава-член  на Европейския съюз и НАТО би трябвало определен набор неща и да не прави определен набор неща. Би трябвало да се бори с руското влияние, да подкрепя Украйна и вътре да се бори за укрепване на демокрацията и пречупване на корупционни и руски схеми, а в случая и видимости. Нивото на българското политическо говорене от изборите насам е паднало на пещерно ниво, пещерно, именно за да заглуши тези очевидности, за да не видим какво трябва очевидно да се прави. Затова са тези крясъци по телевизията, затова, за Бога, вече не мога да гледам останалите медии, защото всеки път като ги включа и виждам някои от известните крадец или някой ужасяващ лъжец, или някой руски агент. И цялата тази въртележка има за цел да замъгли онова, което България и българите трябва да правят.  

Нищо не споменахме за ДПС. Стана ясно, че и ДПС очакват третия мандат. Най-логично е според Йордан Цонев е ДПС да получи третия мандат. Дори от партията се чувстват обидени, че едва ли не не се говори за него и за третия мандат, и виждат етнически привкус във всичко това.  

Този Йордан Цонев, който в Бургас вижда етническа дискриминация срещу себе си – това са смехории. ДПС наистина на фона на това, че всички други партии стават все по-малки по размер, която не е на размера, който беше преди 10 години, но все пак стои като сравнително голяма партия, разбира се, че иска да се върне във властта, в която ту видимо, ту невидимо участваше толкова дълго време, и разбира се, напомня за себе си. Казва: "Ето, дайте на нас“. Но разбира се, всичко зависи от това какви комбинации прави в главата си президентът Румен Радев, а тези комбинации са все по-невнятни, неразбираеми. Нямам никаква представа кому ще даде мандат и с цел да се случи какво според него.



Още по темата: общо новини по темата: 843
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Анонимко,като ти гледам изказа,най-добре да си идеш на село и да викаш на магарето си чуш
Aнонимен
на 09.01.2023 г.
0
 
 
И ти седиш седиш и на магарето чуш викаш кой та направи професор чудна работа
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: