Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Габровски не отхвърли възможността да се съгласи да бъде предложен за премиер и за третия мандат
Автор: Екип Burgas24.bg 22:47 / 09.12.2022Коментари (0)543
© БГНЕС
Екипът е почти напълно готов и то с хора, които смятам, че до един са високи професионалисти с добри имена. Това каза кандидат-премиерът, излъчен от ГЕРБ-СДС, професор Николай Габровски в предаването "Панорама" по БНТ.

Възможно ли е съставянето на кабинет?

След приключването на кръга от срещи с парламентарните групи кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател обясни, че неговата задача е била да осъществи гражданска инициатива, показвайки че в обществото има хора, които се интересуват от това, което се случва, и са силно обезпокоени, но все пак са готови да направят крачка за решаването на проблемите.

"Много съм доволен от проведените консултации с "Демократична България", "БСП за България", ДПС и "Български възход". Въпреки всичко, хората дойдоха на срещата. Това означава, че има отворена врата за диалог", обясни той.

Проф. Габровски изрази надежда, че когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира.

Въпреки че изрази становище, че ще има по-голяма вероятност да се реализира първият мандат, отколкото следващите, Габровски не отхвърли възможността да се съгласи да бъде предложен за кандидат-премиер за третия мандат от друга политическа сила, но при условие, че се спазват същите принципи - пълна свобода за избор на екип, отдалечен от партийни централи и партийни оцветки.

По негови думи едноличният избор на всички министри е бил първоначалното му условие и този избор не е консултиран с Бойко Борисов.

"Никога, никога не бих се съгласил на нещо друго", категоричен е той.

Според професор Николай Габровски България е в беда и проблемите в страната са твърде много - усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, набавянето на средства по европейски програми за периода 2021-2027 година, влизането в еврозоната, присъединяването към шенгенското пространство.

В ситуация на повтаряемост на изборния цикъл, по думи на кандидат-премиера, се повтаря една и съща грешка и е наивно да се очакват различни резултати. Габровски твърди, че днес отново сме в навечерието на нови извънредни парламентарни избори, които вероятно ще доведат до още избори. Преодоляването на този проблем е необходимо и трябва да се търси различен подход, смята още той.

"Когато се случи някаква беда или инцидент, има хора, които стоят отстрани и гледат, има и такива, които се опитват да окажат помощ. В този случай прецених, че може би е редно да направя тази крачка - да изляза от зоната си на комфорт и своето русло и да се опитам да променя малко хода на тези събития", подчерта още Габровски.

"Със сигурност няма невинност в тази ситуация. Една от основните причини е липсата на диалог", уточни кандидат-премиерът по повод причината за политическата криза у нас.

По думите му политическата ситуация у нас напомня на уличен бой с размяната на остри реплики и "удари под кръста". Никой не мисли за друго освен победа, смята Габровски. Той заяви, че е време ескалиращата конфронтация да бъде прекъсната.



Още по темата: общо новини по темата: 843
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: