Проф. Иво Петров съветва как да действаме, aко се заразим с коронавирус

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:34 / 11.11.2020
1322
Взрив на разпространението на COVID-19 в Европа принуди много страни да търсят възможност да изпращат нуждаещите се от болнично лечение в съседни държави. Здравната система у нас също е подложена на силен натиск и едвам издържа най-вече заради липсата на достатъчно медици.

В София болните са най-много. В много от столичните болници бяха удвоени леглата за COVID, включително и в общинските болници.

Има решение и за разширяване на извънболничните медицински центрове, които ще играят роля на своего рода триаж за пациентите, които са с COVID-19 или съмнения за COVID-19, поясни проф. д-р Иво Петров в "Денят започва" по БНТ.

Болниците в София при нужда могат да осигурят много легла. Не само легла трябва да има, това не е проблем, проблем е наличието на персонал, пък и не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания.

"Всички ние се учим в ход. Първо кардиологичните отделения в болниците бяха превърнати в COVID и колегите кардиолози бяха пуснати в борбата, тъй като знаем много повече за патологията, за различните фази от инфекцията", каза той.

Проф. Петров посъветва хората лечението непременно да се води от лекар, не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти, включително и антибиотици.

"Антибиотиците, взимани превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, т.е. те могат да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме", предупреди той.

Конкретната фаза от заболяването изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар - било то онлайн, по вайбър, по телефона, по някои от дигиталните платформи.

Той поясни, че не препоръчва при леки симптоми задължително да се ходи в болница. При началните фази човек може да попита по телефона своя лекар и да се започне с първоначалните общи мерки, които се прилагат при настинка - потискат високата температурата, които правят леко разреждане на кръвта, които подкрепят имунитета - витамин Д, селен и цинк. Ако пациентът има нарастващ задух и изразена кашлица, трябва да се обърне към разкритите към общинските здравни заведения триажни центрове, каза още проф. Иво Петров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).