Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Кантарджиев неочаквано обяви: COVID ваксините вече не работят
Автор: Екип Burgas24.bg 16:31 / 30.10.2022Коментари (1)1343
© Нова тв
"През пролетта на 2020 година спасихме десетки хиляди българи. Изолацията ликвидира епидемията от морбили", това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, който е консултант на Столична община по ваксинационния процес.

Той разкри, че след отпадането на COVID-мерките случаите на варицела сред децата се увеличиха два пъти.

"Съветвам хората с намален имунитет и склонните към респираторни инфекции да носят маска", каза още професорът.

"Сезонен грип идва в края на ноември, хората над 65 години трябва да се имунизират", категоричен бе той.

Ето какво още каза проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за Стандарт:

- Проф. Кантарджиев, през 2020 г. уточнихте, че такива пандемии като COVID-19 траят 3 г. и след това се превръщат в сезонен грип. Стигнахме ли до този етап или данните показват друго?

- Слава Богу, стигнахме до този етап. Нека започнем с нашата страна. През последната седмица се реализира намаляване на случаите, както в столицата, така и в България, което мен много ме радва. Причините за намаления брой на COVID-случаите са няколко.

Първата е промяната на вируса. От години говоря, че обикновено развитието на една пандемия води дотам, че причинителят й - микроорганизмът, става по-заразен, но заболяването се прекарва все по-леко. Това е може би най-важното за човечеството.

Второто важно за нашата страна е, че този вирус под една или друга форма мина през по-голямата част от населението. Тези, които бяха ваксинирани, не го усетиха, а тези, които го преболедуваха, обикновено боледуваха по-леко.

И третото много важно нещо е, че се промени отношението към пандемията. Лично мен малко ме учудва, че възрастни хора много смело ходят на публични места без маска. Не казвам, че маските трябва да станат задължителни, но съветвам хората, които са с по-намален имунитет и са склонни към респираторни инфекции, да си носят маска в чантата - дамите или в джоба - мъжете и да я ползват там, където има много хора.

- Само че ваксинирането у нас не протече масово като в другите държави. Освен това плъзнаха слухове, че ваксината на "Пфайзер" е обявена за най-ефективна заради пряката връзка между Урсула фон дер Лайен и лабораторията, в която работи съпругът й в САЩ. Каква е истината за ваксините?

- За да се каже истината за ваксините, първо не трябва да се пропускат интересите на мегакомпаниите и склонността на висши политици да помагат в някои области за увеличаване на приходите. Разбира се, тези неща много сериозно ще се разследват и ще разберем истината.

Вярно е, че когато тръгнаха ваксините още през 2020 г. лично аз бях учуден и споделих с нашето общество някои неща - че повечето ваксини се акцентират върху т.н. антиген на шипа, който обаче е доста изменчив. А това предполага много различни варианти на една и съща ваксина, което е малко тревожещо.

Но все пак да си спомним, че през 2020 г. вирусът беше много опасен, убийствен. И не случайно през есента на 2021 г. бяхме на първо място по смъртност. Това са неща, които нашето общество трябва много сериозно да анализира, защото то говори за големи пропуски в системата на здравеопазването. И за факта, че дори животът на хората се поставя в риск с говорене, чиято цел е получаване на политически дивиденти.

Знаете колко хора тръгнаха да критикуват, да атакуват. А когато получиха възможност те да свършат някаква работа, видяхте какво стана с "правилно управляваната" епидемия и с "намалената" смъртност, като месеци наред бяхме с най-голямата смъртност.

Затова нека още веднъж кажа, че с това, което направихме през пролетта на 2020 г., спасихме живота на десетки хиляди българи.

- А каква е ролята на ваксините с днешна дата, тъй като се заговори и за необходимост от поставянето на четвърта доза?

- В момента ваксините действат много по-неефективно, защото вирусът се промени - той е много изменчив, Слава Богу, не причинява толкова смърт, но е генетично много разнороден. Именно затова употребата на ваксини специално за този вирус не е така ефективна, както беше преди 2 години, когато той беше смъртоносен и убийствен.

- В момента обаче има много заболели, но не от коронавирус, а от някакви други вируси. Има ли друга грипна вълна и кой щам върлува сега?

- Засега сезонен грип няма. Да разделим нещата. Едното са респираторни инфекции, най-често вирусни, характерни за есента и зимата, които започваха още през септември с риновируси. Но тъй като 2 г. хората бяха в изолация, носеха маски, спазваха известни правила, голяма част от тези респираторни инфекции бяха значително намалели или изчезнали в нашата страна. Например по-миналата година нямахме дори сезонен грип.

Именно затова липсата на циркулация на вирусни инфекции в обществото доведе до намаляване на напрегнатостта на колективния имунитет. И когато през пролетта махнахме маските, риновирусите в детските заведения бяха много тежки. А когато детето се връща вкъщи, заразява мама и татко и баба и дядо. Това трябва да го знаем.

А също трябва да знаем, че мерките, които бяха взети, доведоха до ликвидиране на епидемията от морбили през 2020 г. и до рязко намаляване на случаите на варицела. Но след като бяха премахнати, това ще доведе до увеличаване на случаите на някои вирусни заболявания. Например тази година са се увеличили два пъти сред децата в сравнение с преди 2 г случаите на варицела, когато мерките на изолация намалиха случаите.

Също така вирусните инфекции, които нормално циркулират през есента, ще започнат да се проявяват. Това е примерът, който имаме от миналата година през зимата в Австралия. Тогава там се появи една небивала вълна от сезонен грип, който беше в пъти повече от предишни години.

Да се надяваме, че това няма да стане в нашата страна, но трябва да имаме готовност, че в края на ноември и през декември ще се появи циркулация на сезонен грип. Другите вирусни инфекции също ще се увеличат. В момента най-много са риновирусите, които се заместват от аденовируси и у нас вече започнаха случаите на парагрипни вируси.

И трите групи заболявания не са така тежки като грипа, не водят до такива усложнения, пневмонии и тежко прекарване, но все пак са неприятни и хората трябва да са психически подготвени, че ще имаме такива заболявания през есента и зимата.

- Преди пандемията имаше хора, които се ваксинираха срещу различните щамове. Сега трябва ли да го правят?

- Сега трябва да го направят. В момента в България действа една успешна програма в здравеопазването, която предвижда хората над 65-годишна възраст да могат безплатно да се ваксинират за сезонен грип. В момента това е най-важното, което трябва да бъде направено. Ваксините вече са при общопрактикуващите лекари и всички количества, които те са заявили през лятото, вече са при тях.

В аптеките също има противогрипни ваксини и съветвам хората, които имат желание да се ваксинират, да го сторят сега. Защото това, което в България е поръчано за допълнителен внос, може би ще бъде забавено или няма да бъде изпълнено, тъй като сме държава, която винаги имаме малко имунизационно покритие.

Ето малко цифри. Допреди 4 г. само 2% от хората се ваксинираха срещу грип. И това, което постигнахме с коронавирусната ваксинация, за мен е много голям успех - 50% от софиянци са ваксинирани и това е 25 пъти повече от нормалното. А с тази програма за ваксиниране на хората над 65 г. вече имаме покритие от 6-7% с грипна ваксина, което е 3 пъти повече от това, което беше преди 5-6 години.

- Преди месеци тръгна една кампания за т.н. маймунска шарка, но като че ли заглъхна. Овладяна ли е тази пандемия или става дума за нещо друго?

- За нашата страна е характерно винаги да има някакви кампании, включват се разни хора, създават се едни комитети с певци и инструменталисти, които трябва да популяризират, както преди година и половина популяризираха ваксината за коронавирус. Така и други популяристични кампании заглъхват, както стана и маймунската вариола.

Маймунската вариола е нещо, което винаги ме е притеснявало, затова положих усилия, когато бях директор на института, да имаме готовност за диагностика. Мога да ви кажа, че сме една от малкото европейски държави, с изключение на Великобритания и много развитите в медицинско отношение страни като САЩ, поставили диагнозата на 6 души, които си внесоха маймунската вариола.

Ваксина за маймунска вариола няма нужда да се прави, въпреки че, когато започне паниката и се увеличат случаите по света на 10, 20, 40 000, веднага казват: дайте ваксина. Специално маймунската вариола е заболяване, което зависи от поведението на хората. Малко по-разумно поведение не вреди.

- Какво значи по-разумно поведение?

- Маймунската вариола се предава от заразен на здрав при търкане на кожата. Нямам предвид здрависвания. Имам предвид полов акт при мъже, които определят себе си като правещи секс с мъже.

- Може би джендърската идеология трябва малко да преразгледа позициите си?

- Джендърската идеология трябва да преразгледа позициите си и така, както голяма част от тази общност са културни хора и имат правилно отношение към СПИН с терапията, с мерките за предпазване, трябва малко да се замислят и за контактите с чужденци и в чужбина с хора, които може да са заразени с маймунска вариола.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега става ясно кой създаде ковид19 и кой направи млрд .от тази далавера на века.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: