Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Коларова за прекратения мандат на ректора на Тракийския университет: Трябва внимателно да се оцени и проучи
Автор: Йоланда Пелова 19:05 / 22.05.2023Коментари (0)530
© Фокус
Трябва да се реагира внимателно, (бел. ред. на предсрочното прекратяване на мандата на ректора на Тракийския университет в Стара Загора) като се оцени и проучи. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Румяна Коларова, бивш министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки.

Запитана дали това се е превърнало в някаква практика на висшите учебни заведения, за да може едва ли не ректорите да си нагласят следващия нов четиригодишен мандат Коларова отговори:

"Не знам доколко е практика. Всеки университет има автономност и самоуправление. Ако общността на преподавателите в съответния университет е готова да гласува за ректора, никой по никакъв начин няма легитимността да го оспори. Аз тук искам да подчертая, че общото събрание на всеки един университет реално погледнато взима автономно решение, а мисля, че предварително да се коментира не е много коректно – това е да правим предположения за предизвестен резултат от едни избори. На мен все ми се иска да вярвам, че академичният дух предполага обсъждане, предполага няколко номинации, алтернативни номинации, които трябва да бъдат обсъдени, и съответно да се вземе адекватно решение. Още веднъж искам да подчертая, че основата за подкрепа или не на един кандидат е именно резултатите, това, което е постигнато – дали има проекти, колко проекти има, дали има устойчивост в броя на кандидат-студентите, публикациите как се движат. Всичко това е много важно, така че според мен все повече и повече преподавателите ще се ориентират с оглед на това", коментира проф. Коларова.

Тя допълни, че развитието на всички университети, в частност Тракийския университет, е позитивно: "Реформата, която започнахме точно по време на служебното правителство на проф. Близнашки, беше ориентирана към прилагане на световни, универсални критерии към академичната работа, както преподавателска, така и изследователска в университетите. От тази гледна точка, за мен е изключително важно да видя какви ще бъдат следващите стъпки. Предварителни оценки не могат да бъдат направени. Казвам още веднъж: Тракийският университет е добре позициониран.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: