Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Милена Стефанова: На старта на кампанията социологическите агенции мерят паритет между ГЕРБ и ПП-ДБ
Автор: ИА Фокус 21:09 / 01.03.2023Коментари (0)630
©
Няма съществена промяна на нагласата на гласоподавателите от предишните избори и това е в рамките на очакванията, защото е твърде малко вероятно голям дял от гласоподавателите да могат за толкова кратко време да променят своята ориентация. Това каза в ефира на Радио "Фокус" политологът проф. Милена Стефанова – бивш зам.-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

"Виждам, че всъщност май имаме мобилизация на "твърдите ядра" и там няма как да има съществена промяна. Повече от същото с равни сили на основните претенденти за първа политическа сила – това са резултатите. А това какво бихме могли да очакваме, че ще повлияе в хода на кампанията, да се надяваме, че няма да има някакви катаклизми, екстремни събития и такива, които коренно нещо да променят. От това, което виждаме, всъщност може би по време на дискусиите по време на кампанията, много се надявам да има същински дебати по време на тази кампания между кандидатите да ни представляват в Народното събрание, защото досега не видяхме. Имахме в предишните кампании от тези вече отминали 4 избора за тези 2 години основно обвинения, нападки, зачертавания, очертавания, прокарване на линии. Надявам се този път да има дебати по същество. Защото ние, гражданите, избирателите точно това очакваме. Всъщност, очакваме да чуем какви ще бъдат решенията на политиците на ежедневните ни проблеми, на проблемите, които ни затрупват. Например да се даде ясен и категоричен отговор защо не можахме да бъдем присъединени към Шенгенското пространство, защо се получава така, че инфлацията е най-висока в България, и то точно върху хранителните продукти, защо с еврото някак си се разделяме още известно време, надявам се да бъде кратък този срок. Те за какво ще си говорят – ще видим", каза Стефанова.  

Тя се надява кампаницята да не бъде агресивна и да не бъде черен пиар. "Обикновено черният пиар в България не работи достатъчно добре, макар че има много политици, които смятат, че дори това е добра реклама, защото се говори за теб, а пък се говори скандално, начин, по който хората си мислят, че им харесва, че обичат да слушат такъв тип неща. Аз не обичам да слушам такъв тип неща, не обичам да слушам, разбира се, ако няма основание за произнасяне на обвинения, на присъда, на такива работи. А те сега пак ще си подмятат едни приказки – не искам това да се чува. Искам да чуем дискусия по същество, защото виждате ли, те пак започнаха да се обвиняват. Тези дни слушам, че ГЕРБ казва: "Абе "Продължаваме промяната“ всъщност не искат да има сега правителство след тези избори, защото се целят в местните избори“, а едновременно с това ГЕРБ казва: "Ние сме готови да представим отново състав на правителство и да очакваме подкрепа“. А другите пък казват: "Пък те не можаха да съберат подкрепа“, да, но ГЕРБ бяха единствените, които представиха освен кандидат за министър-председател, и състав на правителство в зала. Т.е. много е кратко времето, хората не забравят какво се е случило преди 2-3 месеца. Ще забравят по-далече или може би ще забравят какво са закусвали днес, защото това не е съществено за тях, но тези неща за хората, които се интересуват от политика, са важни, и те няма да забравят всъщност, че резултатът от връчването на мандат на "Продължаваме промяната“ не беше същият като резултатът от връчването на мандата на ГЕРБ, те няма да забравят, че всъщност "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ май се уплашиха да внесат правителство, защото ГЕРБ бяха готови да ги подкрепят с втория мандат. Може би те така са си мислили. И тогава какво се случва? Кой всъщност носи по-голямата отговорност? Но силно се надявам дебатът да бъде ориентиран към бъдещето, към това какво предстои, ог какъв бюджет има нужда държавата, как ще бъдат гарантирани доходите, как ще бъде преодоляна инфлационната криза. Ей такива неща очаквам аз да слушам, пък те да видим с какво ще ни изненадат", добави Стефанова.  

Според нея, предизборните коалиции са много далеч от брак по сметка. Това трябва да бъде ясна отговорност. Ако си влязъл в предизборната коалиция, после по време на мандата развод няма. Ти така си конституиран от гласоподавателя като една предизборна коалиция.

"Можеха да правят след изборни коалиции разбира се, да правят парламентарни съюзи и други неща, но ние не знаем всъщност кой беше мотивът, който последно наклони везните, защото предишния път "Демократична България“ отново предлагаше да се обединят и да се явят на изборите с общи листи, но "Продължаваме промяната“ тогава отказаха. Кое накара "Продължаваме промяната“ сега да се съгласят, така и не разбрахме, защото аз не вярвам на тези клишета "Заедно можем повече“", каза още политологът.  

По нейни наблюдения, на старта на кампанията социологическите агенции мерят равен резултат - паритет между ГЕРБ и коалиция "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“.

"Ако двете формации вземат по 25%, това са 50% от тези, които ще гласуват, останалите 50% ще трябва да си разпределят ДПС, БСП, някаква нова "Левица“, която е някъде около границата, дето новата левица със старите муцуни никой не знае всъщност какво би представлявала, дали може да има някаква хомогенна формация въобще там, която да има отговорност. Т.е. няма кой друг да я направи, защото 50-те процента вече са завзети между "Продължаваме промяната“- "Демократична България“ в коалиция, и ГЕРБ.

БСП вече беше партньор и доколкото всички виждаме, това може би вече не е желаният партньор за още един участник в коалиция. С кого "Продължаваме промяната“ би направила управление, дори да е първа политическа сила? Нека да са първа политическа сила – това е шансът, който те биха имали наистина да понесат отговорност. С кого биха? С "Възраждане“? С "Левицата“, с ДПС или с ГЕРБ? Много тежка ситуация. Затова може би още от сега се подготвя почвата така: "Ако не сме първи“, ама и да сте първи, с 25%, а другите да са с 24.9%, и пак вие да сте първи, какво правите? Това са несериозни неща. Трябва да се говори по друг начин. Трябва още от сега да се говори по политиките, и това да се вслушаме кой какво говори, и ние гражданите да слушаме кой какво говори, за да знаем дали те ще направят някакъв пазарлък задкулисен, или наистина ще си спазят предизборните програми, предизборните ориентации", каза още проф. Стефанова.  

Според политолога, малко на брой са тези от кандидатите от листите, които биха могли да проведат един свободен, достатъчно компетентен разговор по политики.

А е много тъжно, когато имаш партийни функционери в листите, които нямат подготовка по нито една от политиките. И ние виждаме кого излъчват за участие в предизборни дебати. Говорителите са едни и същи.

"Как очакваме да се появи доверието? Доколкото аз знам само ДПС имат организирани механизми и инструменти, чрез които подготвят своите кандидати и за представителство в местната власт, и за представителство в Народното събрание. И всъщност виждаме, че там като стане някой да говори, е ясно за какво говори, на него самия му е ясно, това не са наизустени опорки – нещо, което много често се наблюдава при другите", добави проф. Милена Стефанова.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 673
17.04.2024 »
10.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
28.06.2023 »
24.06.2023 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: