Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Овчаров обяви: Стартират разкопките на светилището на Орфей при Татул
Автор: Пламена Николова 12:23 / 21.10.2022Коментари (2)447
Професор Николай Овчаров и Младен Станев от "Асоциация на българите по света" представиха днес във Варна резултатите от участието си в 5-я конгрес по археология на Евразийските степи в Казахстан, който се проведе от 11-ти до 14-ти октомври, предаде репортер на Varna24.bg

Видният български учен обяви от Варна, че стартират разкопките на светилището на Орфей при татул, като подчерта, че това е една важна и добра новина. Ето какво още разказа днес проф. Овчаров:

"След дългогодишното прекъсване отново започват разкопки на един от знаковите обекти на българската археология – светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско. Както е известно, то бе разкрито през първите години на XXI в. от моя екип. Това е обожествен още в каменно-медната епоха скален масив, чиито връх в късната бронзова епоха е обработен с длета и превърнат в изявен мегалитен паметник. На най-високото място е изсечен дълбок каменен саркофаг. Изказана е хипотеза, че това е реалния или символичен гроб на легендарния певец и главен тракийски герой Орфей. Основание дават запазени исторически сведения за уникален погребален обичай на царете в Родопите, напълно отличаващ се от могилните гробници на владетелите в равнините. Те са полагани в пещери или на върха на скали, за да бъдат посредници между боговете и хората. Освен Орфей, така е погребан и загиналия в Троянската война от ръцете на Одисей цар Резос.

Паметникът край Татул се оказа център на хероон – светилище на починал и обожествен тракийски цар. С вековете то се разраства и функционира чак до края на езическия период. В IV-III в. пр. Хр. до изсечения в скалата гроб е построен великолепен храм, с който биха се гордели и древногръцките градове.

Светото място е било опожарено на границата между двете ери при избухналите междуособици в Тракия, причинени от римското завоевание. След известен застой  през ІІ-ІІІ в. комплексът е възстановен, но вече не като хероон, а като богата аристократична вила. Появяват се нови сгради, зидани вече с ломени камъни и хоросан. Една от тях е трапезарията, където собствениците на вилата са правели своите пищни угощения. Във вътрешността на сградата открихме десетки чаши и кани за вино, като повечето от тях са направени от фината римска червенолакова керамика.

Съвсем закономерно през Х-ХІІ в. античната вила се превръща във византийско светско имение на видни аристократи. Откритите при разкопките множество оловни печати-моливдовули показват, че тогава тя е била собственост на видния ромейски велможа севаст Георги Палеолог, приближен на император Алексий І Комнин в края на ХІ-началото на ХІІ в. Той става основоположник на династията Палеолози, която управлява Византийската империя през ХІІІ-ХІV в. На хълма при Татул бяха разкрити също няколко християнски гроба с Към края на средновековната епоха имението е изоставено, а в древните руини се появява некропол.

Именно средновековният период е цел на започващите след два дни археологически проучвания. Работата е там, че при първите разкопки не бе открита църквата на комплекса, каквато би трябвало да има в такова имение. Но само на няколко десетки метра от превърнатото във вила древно светилище тогава забелязахме останките от каменна сграда, ориентирана изток.запад. Още през 30-те години на ХХ в. известният кърджалийски краевед Никола Иванов отбелязва тези останки и ги определя като християнски храм.

През следващите дни  предстои да проверим това негово наблюдение. Това ще извършим заедно с д-р Николай Бояджиев от Регионален исторически музей-Смолян и Даниела Коджаманова, директор на Регионален исторически музей-Кърджали. Надяваме се на важни резултати, даващи нови щрихи за богатата история на Източните Родопи и българските земи. И може би ще научим нещо ново за родоначалника на великата императорска династия на Палеолозите!?", коментира проф. Овчаров.

Той сподели подробности и за важен научен форум, от който скоро са се завърнали с Младен Станев:

"Преди дни завърши V-ия Световен конгрес по степна археология на Евразия, който се проведе в южноказахстанския град Туркестан. Това е грандиозен археологически форум от всемирен мащаб, който се провежда на всеки пет години. Тазгодишната проява е под егидата на правителството на Република Казахстан и на Министъра на науката и висшето образование г-н Саясат Нурбек. На форума участваха учени от почти 30 страни по света, сред които всички централноазиатски държави, САЩ, Китай, Япония, Русия, Франция, Великобритания, Турция и много други. Между 11-14 октомври повече от 200 експерти дискутираха различни въпроси за взаимодействието на културите от епохата на Великото преселение на народите и на грандиозните номадски степни империи на Чингис хан и Тамерлан.

България е сред страните-учредителки на този световен конгрес, чието първо издание е преди 15 години. За съжаление сега единствените български представители на форума в Туркестан бяха проф. Николай Овчаров от Археологически институт (БАН) и председателят на Асоциацията на българите по света Младен Станев. Почти десетилетие двамата автори проучват въпросите на тюркските култури и по-конкретно за проявите на шаманизма в раннобългарската култура. Те провеждат ред експедиции в Република Бурятия, Република Монголия и Далечния Изток на Руската Федерация.

През последните години с произхода на прабългарите и тяхната култура се занимават не толкова археолози и историци, колкото фолклористи, музиковеди и дори хора без историческо образование. Появяват се съмнителни генетични изследвания, целящи "да докажат“ на всяка цена иранския генезис на тези наши предци, който да се утвърди вместо старата "тюркска“ теория. Последната бе обявена за "съветска“ и отричана като следствие от комунистическото минало. Всъщност в своя вековен път от Централна Азия до Европа нашите предци се срещат с редица цивилизации и заемат много от тях. Духовната култура на прабългарите има сборен характер и в нея наред с тюркските елементи намират отражение и различни ирански заемки.

В този смисъл бе и изнесеният от нас доклад за ранния български шаманизъм. Той стъпва изключително върху археологически материали, най-вече оригинални рисунки-графити от Плиска и Преслав. Изводът е, че в прабългарското общество е съществувала религия на управляващия елит, основана на принципите на тюркския тенгризъм, иранския зороастризъм и може би на произхождащия от него митраизъм. В по-ниските обществени слоеве обаче са били широко разпространени народни вярвания като тотемизъм, магия, анимизъм, култ към слънцето, които стават основата на практиката на шаманизма. А аналогиите на паметниците от нашата страна водят към различни проявления на шаманизма в централната част на Азия.

На V-ия Световен конгрес това бе блестящо потвърдено от редица водещи специалисти като проф. Айрат Ситдиков, директор на Археологическия институт (Казан, Република Татарстан), проф. Тулгат Жумангабетов, директор на института по тюркология и монголоистика (Алмати, Република Казахстан), проф. Майкъл Фрачети от Вашингтонския университет (Сейнт Луис, САЩ), проф. Шиня Шода от Националния изследователски институт (Нара, Япония) и др.

Всички тези учени бяха единодушни, че показаните рисунки на шамани от България са безспорни и имат точни паралели от Централна Азия. А изображението върху прочутата Мадарска керемида предизвика истинска дискусия. В една статия отпреди 30 години Николай Овчаров го определи като образа на тюркската богиня на плодородието Умай, почитана, според него, и от прабългарите. Тогава тази догадка не среща разбиране сред научната общност в България. Но на конгреса в Туркестан проф. Тулгат Жумангабетов, един от най-изявените познавачи на тюркската номадска култура, бе категоричен в изказването си – това е образ на самата богиня Умай.

Така след три десетилетия тази хипотеза се прие изцяло в световната наука. А това потвърждава оспорваните от някои днес виждания на учени като В. Бешевлиев, Д. Овчаров, Р. Рашев и др. относно реконструкцията на прабългарския пантеон с главно божество тюркският Тангра. А до него е стояла Умай, почитаното женско въплъщение на идеята за плодородието и пролетното възраждане на света", сподели още проф. Овчаров.

След завършването на престижния научен форум в продължение но седмица проф. Николай Овчаров и Младен Станев са посетили редица важни обекти в днешните Казахстан и Узбекистан. По този начин те продължават проучванията, водени от тях години наред на територията на Централна Азия. В момента заедно с Посолството на Монголия у нас се планира експедиция в Алтайските планини - едно от малкото места, в което са оцелели истински шамани.

Повече вижте във видеото!

 











Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.10.2022 г.
0
 
 
"Индиана Джоунс" има възможност да се превърне в още по-съществен вредител с примитивните си теории за шаманизъм в българската древност въз основа на графит върху въпросната керемида, който насилствено е представен като неоспоримо доказателство! Още един абсурд след "грандиозното" възкачване на Кон естественото и древно название на Перперек, дело на същия професионален историк!
Aнонимен
на 22.10.2022 г.
0
 
 
Далаверите вървят и да не намерим нищо пак ще опънвм пари
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: