Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Петрова: Създаде се една психоза във връзка с ваксинирането
Автор: Екип Burgas24.bg 09:30 / 17.03.2021Коментари (1)777
©
Надеждите, които се свързват с ваксините са оправдани, но за съжаление, в българското общество се създаде една психоза във връзка с ваксинирането. Има твърде много емоции. За момента няма доказателства, че човек може да почине след ваксиниране. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките.

"Няма нито един доказан такъв случай. Емболии, тромби и различни сърдечно-съдови проблеми се появяват със същата честота сред населението както при ваксинираните, така и при неваксинираните. Леталният край може да се дължи на стечение на обстоятелствата, но е възможно и стресът да оказва някакво влияние. Има една психоза сред населението дали да се ваксинира, дали са постъпили правилно. Прекалено много емоции се внесоха във ваксинирането, за да могат тези хора да бъдат спокойни. Хора припадат след ваксинирането, единствено от стрес“, каза тя.

Проф. Петрова категорично опроверга слуховете, че е възможно да се заразим, когато ни ваксинират.

"Няма връзка между ваксинираните и новозаразените. Ваксините не гарантират, че вие няма да се заразите, след като сте ваксинирани. Всички производители обаче гарантират лекото протичане на заболяването, че няма да има по-голям брой хоспитализирани и тежко прекарване на заболяването“, обясни тя.

България не стои добре в сравнение със света по темп на ваксиниране. До момента сме ваксинирали с две дози едва 60 000 души или 0,85% от населението, отбеляза проф. Петрова.

Според нея масовата ваксинация у нас е трябвало да се извършва от личните лекари, които познават пациентите си, а не във ваксинационни центрове.

"Това е първата истинска световна пандемия през XXI век. Математическите модели предвидиха нейното развитие, предсказаха първата, втората и трета вълна, на които сме свидетели. Човечеството реагира адекватно. Надеждите, свързани с ваксините бяха оправдани. Започнахме масово да ваксинираме населението“, каза проф. Петрова.

Тя не приема твърденията на някои нейни колеги, че ваксините са виновни за новите мутации.

"Това не е така. Мутациите на вируса са нормално еволюционно явление. Колкото и да сме изненадани, те ще продължат. Виждате, че по целия свят се явяват мутации. От вчера вече имаме новина и за нова френска мутация. Тя беше открита при цялостно геномно секвениране на коронавируси, изолирани от една от френските провинции. Непрекъснато могат да се откриват мутации във вируса. За тази мутация не е доказано, че има по-висока вирулентност или че води до някакви усложнения“, заяви директорът на Института по микробиология.

Проф. Петрова поясни, че мутациите в тези варианти са по-съществени в спайковия протеин и има опасения, че одобрените към този момент ваксини ще осигуряват по-слаба защита срещу новите видове на вируса.

"Ваксините ще защитават в по-ниска степен, но независимо от това те ще продължат да действат, имунната система вече се е срещнала с патогена и ще може да реагира“, убедена е тя.

Според нея една от ваксините, които запазват напълно действието си върху вируса във всичките му разновидности е на "Новавакс“.

"Ваксината на "Янсен“ си има пълна защита срещу южноафриканския вариант. Ваксините на "Пфайзер“ и "Модерна“ продължиха да са ефективни срещу британския вариант. Новите варианти нямат толкова големи разлики от първоначалния, пандемичен щам“, каза още проф. Петрова.

"Фирмите започнаха да правят експерименти с трета доза, която съдържа актуализираните части на новите варианти, така че да може да се реагира и срещу тях. Ако има трета доза при двудозовите ваксини, то тя ще е срещу всички нови варианти“, заяви проф. Петрова.

Най-напред в този процес са от "Модерна“, които вече са започнали да изследват как действа третата доза от ваксината.

Проф. Петрола не изключи варианта, при който ще трябва да се ваксинираме всяка година, както е срещу грип. Това се дължи на факта, че имунитетът, създаден след имунизацията, трае в рамките на 1 година.

"На този етап не можем да кажем, че ваксината ще е с трайност до живот или няколко години“.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.03.2021 г.
+1
 
 
Госпожо Петрова, вие звучите като Папата, който обещава вечно опрощение на греховете на тези, които се покаят! Всяко едно ваше трърдение, не може да бъде подкрепено с нищо освен уверенията на фармацефтичните компании, които ако сте били част от тях ще знаете, че държат точно толкова вода, колкото и тези на Светия Синод. Та те не са направили нито едно от тези изследвания! Как може да знаят дали новите варианти на вируса не са дошли от научни разработки на ваксината неволно са "изтървани" от лаборатория. Или че самия вирус във ваксината не е успял да направи възвръщане към вирулентност? Следи ли някой и записва дали около ваксинирани хора не се появяват новозаразени и ако е така секвенцията на заразяващия вирус? Вие знаете, че това е възможно! Математически много по-възможно от появяването всичките тези мутации, които все по-чудно удрят точно на места в генома, където да донесат засилена вирулентност? Ако сте учен в истинския смисъл на думата, ще мислите над тези въпроси, а няма да повтаряте "библията", която алчния фармацевтичен Синод (Новавакс ли е в случая?) ви е изпратил...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: