Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Радулов за случая с Гешев: Нито "Хизбула", нито "Ал Кайда" са обвинени, по-скоро става въпрос за битови отношения 
Автор: Йоланда Пелова 12:26 / 05.05.2023Коментари (0)691
©
Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

На пряката ни телефонна линия вече е проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР. Здравейте, професоре.

Здравейте.

Случилото се с Иван Гешев, с главния ни прокурор, определено разтревожи държавата. Политическите сили в 49-ото Народно събрание, популярни лица излязоха с позиции, като определиха случилото се като атентат срещу държавата, други са усъмниха в истинността на инцидента. Вие лично, г-н Радулов, как реагирахте на случилото се с главния прокурор?

В такива случаи е много рано веднага след като се случи такова събитие да се дават оценки. Аз съм поразен от това, че заместник главният прокурор веднага определи станалото като атентат, извършен от професионалисти, много професионално и опасен. Такива неща се казват, когато експертите криминалисти извършват огледа, дадат своите заключения, направят се необходимите експертизи. Като че ли заместник главният прокурор беше готов с това изявление веднага след като се е случил инцидентът. Иначе това, което мен лично ме притесни, беше голямата прилика на начина, по който се разследва за случилото се с това, което стана при разследването на атентата в Сарафово: не навреме обезпечено мястото около събитието, разхождат се разни хора, не е ясно какви, някакви чуждестранни експерти, които не е ясно в каква форма и по каква причина присъстват на следствени мероприятия.

Говорите за израелския експерт?

Ами не е ясно, никой не казва име, за да знаем израелски експерт ли е, или е някакво внушение, или някакво случайно минаващ израелец, който е на почивка някъде там. Също така някакви хора се разхождат с лопати, не са облечени в съответните костюми, както вие трябвало експерт криминалистите когато търсят следи от бомби, от взривни устройства, от устройства, които служат за спусък на бомбата – нещо, което ние виждаме в безкрайно много филми, свързани с атентати, като атентата на самолета край Локърби, където беше пресят целият пясък и бяха изследвания и миниатюрни частици. Всичко това изглежда като непрофесионално и от двете страни: и от страна на този, който е извършил така наречения "атентат“, защото не съм сигурен, че това атентат, и от страна на разследващите. Така че прибързаните заключения за това дали е атентат, дали е професионално или аматьорски извършено могат само да накарат хората, които и без това имат съмнения в това, което се е случило, въобще да не вярват на официалните власти.

Иначе в такива случаи се пита кой има интерес. И очевидно е, че безкрайно многото обвиняеми, които са подписали споразумения с Гешев в битието му на прокурор, едва ви имат нещо срещу сегашния главен прокурор. Тези олигарси, за които се споменаваше в предишни брифинги на прокуратурата, за които се разказваше как се готвят държавни преврати, също са далече от тука и от това, и едва ли биха се захванали с това по такъв начин да героизират г-н Гешев. Рано е да си каже, но аз мисля, че най-накрая ще излезе някаква битова случка, която при това не е насочена към главния прокурор, защото вие виждате, че много малко хора…

Да, следващият ми въпрос е свързан точно с това. Знаете, разследването тече в момента, подробности разбира се очакваме от прокуратурата. Този случай обаче има наистина много въпросителни. Като са имал предвид, че у нас битовата престъпност е може би най-разпространената, предполага ли нивото на престъпността атентат срещу главния прокурор у нас?

Ами не, не бих казал. Това, което виждаме, е на много елементарно ниво, въпреки опитите да се приравни с атентата срещу Джовани Фалконе, който знаете беше убит след 300 ареста. Нашият главен прокурор, за който сега се опитва прокуратурата да направи този паралел, всъщност се е получил такава награда "Джовани Фалконе“ заради позицията си срещу легализиране на преработката на индустриален коноп, което се прави в съседните държави, и много печелившо и няма нищо общо с наркотиците. Но като си помисля за последните акции, в които водеща беше прокуратурата, и тя даваше брифинги също т. нар. акция "Бялото“ и други такива, в които беше хваната само марихуана, при положение всички знаем, че в България има гигантски количества кокаин, започвам да си мисля че става дума за някои обиден производител на марихуана.

Проф. Радулов, в първата част на нашия разговор вие казахте, че нивото на престъпност у нас не предполага атентат срещу главния прокурор, и че изказванията на заместник прокурорите сякаш са били подготвени предварително. Бих ви попитала: това според вас атака срещу едно лице, група от хора или цяла система, или цяла държава е според вас тогава?

Аз мисля, че има някаква причина за избухването на самоделното взривно устройство, не съм сигурен обаче, че това е свързано с главния прокурор и въобще прокуратурата, но разследването тепърва ще докаже или няма да докаже, както често се случва, какво се е случило. Но факт е, че много малък, много ограничен кръг от лица въобще се знаели, че главният прокурор няма да пътува в Турция, а ще пътува до определено място, това решение  го е взел той в последния момент. Независимо от всичко, той пътува с бронирана кола, което доколкото разбрах не му е било присъщо, може би се лъжа, може би така излиза от интервюта, които прочетох. Но в крайна сметка каквото и да се е случило, от това, което прокуратурата контролирано пуска в публичното пространство през последния месец, би трябвало всички да са нащрек, защото самият главен прокурор заяви, че има заговор, че той е в центъра на заговора, той е обектът на заговора, изреди свързани лица: Къро, Таки, Божков, Василев и т.н., и кой не е още. При такива съмнения, ако всичко това не беше един обикновен пиар, това би трябвало да води до повишено внимание на охраната, до внимание на това с кого разговаря и на кого се доверява, и разбира се, да ограничи пътуванията си по места, които не биха могли да бъдат осигурени от гледна точка на сигурност. Както виждате, такова нещо не се е случило.

И още нещо за промяната на маршрута така в последния момент. Според вас до колко едно охранявано лице може да влияе на избора на маршрута? Имаше доста коментари в тази връзка.

Значи вижте сега, теоретично има няколко маршрута, които са предварително изучени, взети са мерки, опознати са лицата, които живеят по пътя на маршрута, т.е. би трябвало да считат за обезопасени, или ако има опасни места, да се знае за тях и те да бъдат преди самото пътуване обезопасени.

Така, да.



Но всъщност, на практика охраняваните лица, когато са на висока полиция, си правят каквото си искат. Вие си спомняте Бойко Борисов в битието си на министър-председател съм си караше джипа, което е абсолютно забранено. Така че не мога да отрека възможността г-н Гешев в последния момент сам да е решил, че ще ходи някъде другаде, а не там, за където е тръгнал, и сам да е определил по какъв път става това движение. Но дори и да не е така, кръгът от лица, които знаят, са 5-6, и би трябвало, ако взривът е свързан с него, лесно да бъде намерена връзка между тези лица и извършителя, ако казвам пак, това има връзка. Иначе средите, които се занимават с производство и търговия с марихуана, са общо взето на дъното на организираното разпространение на наркотици, и сред тях има достатъчно нискочели и лесно подаващи се на агресия хора, които би могло да им хрумне нещо такова. Защото вие виждате, че през особено тази година, прокуратурата като че ли се бори само срещу марихуана, и в никакъв случай срещу разпространението на много сериозни наркотици и в много сериозни количества в големите градове. Така че не изключвам и такава възможност.

Имаше едно изказване от преди няколко седмици, ако не се лъжа, на г-н Гешев, то беше нещо от сорта, не го цитирам дословно, но мафия, олигарси, политици се сплотяват с цел да се унищожи прокуратурата. Във връзка беше с това на формираното досъдебно производство за проведена незаконна група, чиято цел е дискредитирана и премахване на висши магистрати и служители на реда. Заговори се и за тъмните времена, мафиотските времена. Проф. Радулов, според вас връщат ли се прийомите от 90-те години на миналия век?

Аз си мисля, че сме много далече от тази ситуация. Вие си спомняте, че само няколко години тогава бяха извършени над 160 убийства, които ние ги характеризирахме като поръчкови, и те не бяха разкрити, за да установим дали наистина е така. Но като че такива бяха тези убийства, защото хората бяха от криминални контингенти, известни, богати, с много криминални прояви. Очевидно е, че сега това нещо не се случва, но също така е очевидно, че каквато и да е причината на избухналия взрив, това, което прави сега прокуратурата, подпомагана от следствието, е да използва случая и да прокара своята теза за това колко е важен главният прокурор в борбата с всичко: с организираната, неорганизираната престъпност, Путин, Магнитски, всичко, за което се сетите, и как всички са се настроили срещу него, за да прекратят неговата борба за права и свободи на хората. Всъщност това си има: когато има криза, и има щети от нея, да се използват кризата и щетите в полза на тези, които трябва да я управляват, да управляват нейното преодоляване. И такова нещо виждаме тука: един елементарен взрив, очевидно е, че става дума за много малък заряд, съдейки от това, което виждаме, може би пък не са ни показали тия снимки, които трябва, но нещата се раздуват така, като че ли най-малко са загинали 30-40 човека или поне се е случил атентат като този, който е в Сарафово. Слава Богу, не е вкарана в действие "Ал Кайда“, която да бъде обвинена, защото тя теоретично като има атентат някъде по света, веднага се обявява, че е виновна. В този случай нито "Хизбула“, нито "Ал Кайда“ са обвинени. Така че аз си мисля, че има нещо, има някакъв случай, по-скоро свързан с битови отношения на главния прокурор или пък защо не на някой от кортежа, които са използвани от прокуратурата сега да предаде образ на величие и евентуално да направя една основа за бъдеща политическа кариера на г-н Гешев, към която той очевидност се стреми, видно от държанието му през последната година.



Още по темата: общо новини по темата: 95
26.12.2023 »
22.12.2023 »
19.12.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
18.05.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: