Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Светослав Малинов: В ГЕРБ е настъпила някаква промяна
©
Възможности за внезапни обрати има, но в много голяма степен те са вече на теория. Иначе на теория ние се намираме в прелюдия към втория мандат, после има и трети. В този смисъл Конституцията осигурява възможности за обрат, но гледайки събитията през последната седмица, начина, по който протекоха преговорите, шансовете вече за кабинет, в който ГЕРБ и ПП-ДБ участват, клонят към 0, а пък шансовете за създаване на мнозинство по друг начин, изключвайки сътрудничеството между тях, на практика са нулеви, с оглед на всичко, което се случи през последните 9 месеца. Така че наистина, независимо че има, има някакви възможности все още по Конституция, смятам, че вървим към предсрочни избори. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева проф. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология“ в Софийския университет "Свети Климент Охридски“.

"Моята голяма прогноза за цялостната ситуация беше, че ако мине успешно първата ротация и евроизборите не произведат ново множество, то можем да мислим за пълен мандат на Народното събрание. След което по начина, по който започнаха преговорите, наистина показваха, че ротацията няма да бъде проблем, проблем ще бъдат определени договорки и ангажименти, които партиите ще поемат, но след като се осъществи ротацията. Истината е, че по време на преговорите са настъпили, защото не мога да говоря като очевидец, че са настъпили определени събития, които явно са показали отвътре, че е невъзможно да се отиде на ротация по начина, по който са си я представили и самите партии може би преди около месец-два. Доста дълго време ще гадаем какво се е случило, защото идеята, че партиите всъщност тайно искат избори и се чудят как да ги предизвикат без да падне вината върху тях, тази идея на мен ми изглежда невярна. От всичко, което видях, аз имам чувството, че в ГЕРБ наистина е настъпила някаква промяна, но не мога да уточня в каква посока. Дали е промяна, че те искат просто по-сериозно участие в правителството, или промяна по посока нежелание за съдебна реформа, което означава наличие на безпристрастен съд и прокуратура, аз не мога да кажа. Но ако е второто, то тогава именно ако наистина ГЕРБ са против съдебна реформа, създаване на безпристрастни съд и прокуратура, които да действат по нови правила и с нови хора, ако е това причината, то тогава изобщо преговорите са започнали в ситуация, в която ГЕРБ се искали да отидат на избори и всичко е било фалшиво. В настоящия момент нямам доказателства за тази теза, но нещата за мен клонят натам", каза още политологът.

"Само напомням, че имаш един много странен момент, в който ГЕРБ изведнъж обяви, че трябва много бързо да се приключат преговорите. В петък, преди да си вземе мандата, беше обявено намерение от Борисов, че в понеделник трябва да се приключи. Лично за мен тогава беше моментът, от който ми стана ясно, че нещо не е наред, защото основание да се бърза до степен в рамките на часове след връчване на мандата да се приключват преговорите, нямаше или няма и досега, след което видяхте на 2-3 пъти отлагане, и вече последните дни заслужават съвсем отделен анализ. Така че за мен нещо стана през последния месец и дали е било планирано много от далеч и някакво решение е взето за предсрочени избори от ГЕРБ на финала, аз не мога да кажа, за това са необходими други факти, може би след време ще разберем докрай", допълни той.

Вижда се как ГЕРБ изтласква нещата към избори чрез поведението на преговарящите и непрекъснатото поставяне на крайни срокове, според проф. Малинов.

"Ние разбираме, че няма основание за бързане, нямаше, тъй като вече нещата приключиха. Никой не може да обясни защо 7-дневен мандат трябва да свърши на първия ден, след това трябва да свърши на втория или на третия. Единственото обяснение е да се натяга напрежението, за да не се завършат преговорите успешно", каза проф. Малинов.



Още по темата: общо новини по темата: 1289
09.04.2024 »
08.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/215 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: