Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Веселин Петров: Преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията
Автор: Екип Burgas24.bg 09:27 / 16.12.2021Коментари (0)853
©
Изтъкнатият съдов специалист проф. Веселин Петров разказа как се лекуват пациентите във Варна, в УМБАЛ "Света Марина" от Covid-19, за да сподели как реагира съдовата система на нашия организъм на вируса, за какво да бъдем внимателни при проследяването си след преболедуване, към какъв тип специалисти да се насочим, кои образни изследвания задължително трябва да ни бъдат назначени от тях, след като сме били хоспитализирани с Covid-19, предава БНР.

"Много голяма част от отделенията на УМБАЛ "Света Марина" бяха превърнати в Covid отделения. Нуждите са големи, особено за хората в по-тежко състояние. Доста е напрегнато.

Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират основно от проблеми със сърдечно-съдовата система.

Най-тежките усложнения, с които се сблъскваме при тези пациени, са множеството тромбози. Особенво важни са тромбозите на артериите и на вените, на долните крайници.

Но това, което е характерно за тях е, че дори след леченение те продължават да развиват нови и нови съдови усложнения, нови и нови басейни от човешкото тяло се ангажират от тези тромби, които се предизвикват от вируса и може дори да се стигне нерядко и до смъртен изход", заяви проф. Веселин Петров.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-рисковите в пандемията. Също и хората с диабет, който е зле контролиран.

Но рецидивиращите тромбози при пациентите са най-големият проблем. Може дори след лечение - оперативно или консервативно, те пак да запушат тробм, защото кръвта е придобила способност за много бързо кръвосъсирване. Това е заради промените в кръвта, вследствие на прекарване на заболяването. Затова антикуаголантното лечение се прилага година след преболедуване", подчерта проф. Петров.

Проф. Петров беше категоричен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болницата. Идват за консултации след ваксина с изтръпнали крайници, но след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за пример специалистът.

"Напротив, постъпват в болницата неваксинирани. Единици са тези, с частично ваксиниране, с една доза, с незавършен цикъл на ваксинация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с множество заболявания - хипертония, диабет, артериални стенози и други. Знаете, че българинът не живее здравословно.

По тази причина си обяснявам и високият процент смъртност у нас - нездравословният начин на живот на българина като цяло", разаказа още съдовият хирург.

"Моето лично мнение е, че преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията.

Тялото се е срещнало веднъж с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, така както е при другите заболявания. Затова и серификатът за антитела е добра мярка.

А хората не искат да се ваксинират, защото ги е страх и защото много се преекспонира темата.

Не беше нужно толкова много да се насажда на хората какво да правят - затова те правят точно обратното. Това, което преобръща мнението на хората "за" или "против" ваксините е болестта - тогава човек остава съм със себе си и си дава равносметка иска ли да живее или не. Моите колеги и аз сме всички ваксинирани. Аз съм и с бустерна доза", каза проф. Петров.

"Смятам, че ако че се въвежда зелен сертификат само за Парламента или Министерския съвет, или за други държавни учреждения само, няма смисъл.  Ако се въвежда -  той трябва да е задължителен за цялата държава.

Защото вирусът не избира да влиза в Народното събрание само или в болницата, не пита имаш ли фалшив сертификат, за него няма прегради - това не могат, а трябва да разберат хората.

Затова, според мен давам шестица на най-доброто оръжие измислено в момента - и това са ваксините. Няма нищо страшно.

Също съм с много добри първи впечатления от новия министър на здравеопазвавето проф. Асена Сербезова - с много адекватни първи стъпки и изказвания - мисля, че ще вземе правилните решения, но ще види доста зор. Първите й мерки трябва да са в посока рязко увеличаване на процента на ваксинираните, така ще избегнем следваща вълна", заключи проф. Петров.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: