Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Витанов: Това е прекалено идиотски завършек на нещата
Автор: Георги Кирилов 22:47 / 29.01.2024Коментари (0)721
©
Проф. Николай Витанов даде кратка информация за политиката и войната към днешна дата. 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 29 януари 2024 г.

Знаете, че доста отдавна ви писах, че САЩ излизат от акматичната фаза на развитието си и навлизат във фазата на пречупване (по класификацията на Гумильов). Тази фаза се характеризира със затриване на енергия във вътрешни конфликти между групи от хора и пасионари, които гледат да подобрят собствените си позиции за сметка на позициите на други пасионари. Точно това наблюдаваме в момента.

В САЩ тече Тексаската криза. Някои залагат на това, че САЩ ще се разпаднат. Това е прекалено идиотски завършек на нещата и вероятността е много малка. Американският елит трява да се състои от тотални идиоти, за да се стигне до такава развръзка. Това, което ще се наблюдава на първо време, ще е друго.

Писах ви, че САЩ се намират в състояние на Imperial overstretch или имперско пренапрягане, на български казано. Това означава, че са се захванали да вършат повече неща, отколкото възможности имат. Това ги изтощава. Вътрешните конфликти ги изтощават още повече. Резултатът ще бъде, че САЩ ще се оттеглят от някой конфликт, за да може да се справят с останалите проблеми.

От Тексаската криза няма как да се оттеглят. От кризата в Газа няма как да се оттеглят – тя обхваща и Персийския залив и Червено море, а там се петролните интереси. Почвате да се сещате, коя криза ще почнат да загърбят. САЩ ще гледат да се измъкнат от украинската криза, като оставят като горещ картоф в ръцете на Европа. Германия вече пищи, че основната част от разходите по тая криза започва да пада върху нея.

От тази гледна точка, се очакват интересни времена по украинските фронтове. Намаляваща логистична подкрепа при ниски нива на собствена военна промишленост. Не знам как си го мислите, но това няма да свърши добре за Украйна. 

Да видим, какво ни казва лорд Кейнс днес

Джон Мейнард Кейнс (ден 4)

...Пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото вие можете да останете платежоспособни. ...

Някои каканижковци, пълнещи ви главите с неолибералните блатни конструкции на Хайек, Фридман и Мизес, още не са разбрали, че пазарът е като бензина. Много енергия имало в пазара. Има де, има – запали го, па гледай как ще изгори всичко. Енергията на пазара трябва да се впрегне регулирано в действие – от бензина има полза, когато енергията му регулирано се отделя в двигател и този двигател движи икономиката напред. Свободният пазар е дефектен, той гори икономиката. Регулираният пазар може да свърши работа.

Оставете пазара сам на себе си. И той ще остане ирационален по-дълго, отколкото вие ще сте платежоспособни. Тоест, ще ви види сметката.

Може да разширим мисълта на Кейнск извън обхвата на икономическите пазари. Същото е положението например на политическите пазари. Политическите пазари са място за действие на играчи с големи запаси от политическа платежоспособност. Играчи с малка платежоспособност фалират.

Да погледнем войната в Украйна. Руснаците са играч с голяма платежоспособност от най-вскакъв характер. Украинците не са. Следователно, вероятността от политически фалит е голяма, ощи повече, че другият голям играч – САЩ е пренапрегнат и има насреща си повече кризи, отколкото ресурси да се спави с всички от тях. А Китайците засега само се прозяват. Чакат.

Военните пазари – и тук е за големи играчи с много резерви. Малките играчи ще фалират ако не внимават. Такава е логиката на нерационалността на пазара.

Ами ние? Нещата са се стекли така, че ние към момента сме малък играч с малка платежоспособност. Ами тогава, къде се навираме на нерационалните пазари? Че те ще останат нерационални по-дълго, отколкото ние ще сме платежоспособни. Друга, по-интелигентна политика трябва тук, казва Витанов.

Бауц, бауц, кря,кря,кря-я-я – се чува насреща. Ами щом е така, очаквайте негативно развитие навсякъде, където Хаджи Бауц и Генерал дьо Кряк бауцат и крякат. Предупредени сте, да не кажете после: ама никой не ни каза! Казаха ви – и Кейнс и Витанов.

Напред, към войните. Най-напред, войната в Газа. Знаете, какво ви е прогнозирано – победа за Израел в Газа, но дълга война, поради добре развитата мрежа на Хамас. Проблемът за Израел също ви го описах – насреща стои голяма мрежа, включваща Хамас, Хизбула и други организации и части от тая мрежа са вън от Газа, намират се в Ливан и други страни от региона.

И тъй – мрежата на Израел срещу мрежата на палестинците. И двете мрежи не са малки и са захранвани от външни сили с големи възможности. Което предполага дълга и кървава война. Знаете прогнозата ми – Израел ще победи в Газа и доста ще унищожи палестинската мрежа там. Но няма да успее да унищожи цялата палистинска мрежа, чиито корени са далеч извън Газа.

Какво отсъди Международни съд? Нищо по същество. Израел да предотвратял геноцида, пък те щели да наблюдават. А-ха-а-а-а, напълно очаквано. Гледате ли цирка – как бавно вървят като костенурки из залата. Сякаш тежат по 2 тона. А всъщност отвсякъде си е въздух. Въздух под налягане.

Хайде да видим, как ще продължат нещата. Нали помните прогнозата – 50 000 убити палестинци до края на лятотп, още 10 000 убити бойци на Хамас. Разширяване на конфликта. Ето, от вчера вече и Йордания влезе в него с атаката на американската база там. Военизираните арабски организации хвърлят ръкавицата на американските самолетоносачи и англиските самолети. От моя, логистична гледна точка, това означава, че още ресурси ще бъдат изтеглени от украинската криза, за да бъдат хвърлени в арабската криза.

Израел намери начин да притисне палестинците с атаката срещу агенцията на ООН, която се занимава с хуманитарните помощи. Това несъмнено ще увеличи броя на жертвите в Газа. Чуват се гласове за изграждане на заселнически израелски селища в Газа по подобие на тези на Западния бряг на река Йордан. Трудна работа – територията е малка – колкото територията на Харков и е плътно заселена с палестинци. Виж, ако плътността на палестинците намалее, това със заселването може и да има успех.

А войната си върви. Бойците на Хамас отново са се появили в северната част на Газа, тъй, че ираелската арми трябва да възобнови операциите там. Военните разходи на Израел се очаква да се увеличават. И то не само заради войната в Газа. Хизбула на север става все по-силен.

Това ще принуди Израел да увеличи военното си присъствие покрай ливанската граница – планира се стационирането на още една дивизия там, която да намали активността на Хизбула в Южен Ливан и да пази жителите на Северен Израел. А това са пари, пари, пари..

И още пари горят. Хутите удариха петролен танкер в Червено море, обстрелват редовно американските кораби. Теорията на вероятностите казва, че е въпрос на време да думнат по-сериозно някой американски военен кораб. Обстановката е сериозна закучена и прогнозата е, че няма да се разкучи до края на лятото. А като дойде края та лятото, ще дойде и продължението на прогнозата.

Гледайте.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 552 дни.

18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 655 дни. 21 месеца са 640 дни. 22 месеца са 671 дни. Над 21 месеца валидна прогноза. Броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте.

И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ще ви направи прогноза, която ще е валидна 655 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.

Що де отнася до ковида, знаете какво трябва да правите. Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. Такова нещо не се очаква до края на януари, така , че спокойно. Просто се пазете, доколкото е възможно.

Януари отива да свършва и поредната двуседмична прогноза отново се потвърждава. А тя беше – до края на януари няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки.

Искате прогноза и за грипа. Прогнозата има 2 части: успокоителна и призователна. Успокоителната част е, че грипната вълна няма да е супервисока. Причината е разминаването на степента на заразяване по области. Пловдив, Варна и Бургас са в състояние на грипа епидемия, но София още не е.

Разрастването на грипа в София ще почне да се компенсира от намаляване на обхвата в другите области с много население. Така че, в момента се намираме в пика на грипната епидемия и кой знае колко по-лошо не се очаква да стане. Призователната част от прогнозата е да се пазите.

Понеже сме в пика, през следващите 3 седмици избягвайте кашлящи колкото можете и не ходете по места, където се събират много хора, ако е възможно. Пазете се особено, ако сте в София. Тези елементарни предпазни мерки плюс витамини и наглеждане на господата от страна на дамите ще доведат до пречупване на разпространението на грипа.

Уважаеми дами, като противогрипна мярка, сипете на подопечния една ракия, като се прибере. Да прочисти гърото от микроби и вируси. Покрай ракията използвайте спадналия му гард и му дайте чаша с разтворени витамини или чай. Така, хем ще го предпазвате от грипа, хем ще поддържате благоприятно ниво на семейни отношения.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Хороскоп за деня
Бюджет 2024
Задържаха осъдения за убийството в дискотека "Соло" в Узбекистан
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: