Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Витанов: Трябваше да сме в тотален локдаун! Кажете едно мерси, де!
Автор: Екип Burgas24.bg 19:25 / 14.01.2022Коментари (5)2177
©
Проф. Николай Витанов с пореден подробен анализ за ситуацията с коронавируса у нас. Според него тотален локдаун до 20-ти януари няма да има:

Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: настъпление на Омикрон към нови рекорди в броя на регистрираните случаи на ден, но Апокалипсисът се отлага. Очакванията се оправдават. Следват детайли накратко

1. Защо се отлага Апокалипсисът? Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23-ти декември миналата година. Оттогава минаха 3 седмици.

Последните данни са, че броят проби с Омикрон е 40%. Нещата вървят според прогнозата. Омикронът се бори за доминация. Почва четвъртата седмица, в която той ще я постигне. НЯМА ПРОМЯНА В ПРОГНОЗАТА МИ ОТ НАЧАЛОТО НА НОЕМВРИ. Хайде да не ми се върти изтъркания номер, чужди прогнози да се приписват на мен, че да има за какво да се приказва срещу Витанов от дивана.

2. Защо се отлага апокалипсисът? Базовото репродуктивно число днес е 1.14. Над 1 е, обхватът на заразата се разширява, но е под 1.3, няма експоненциално разширение. То се вижда и от броя случаи - няма рязък скок. Но това е, което и очаквах. Малко за смятането на числото. Всеки можел да го смята. Да, да, ама не, както казваше един известен журналист.

Първо има няколко варианта на това число, не е ясно дали от Интернет сметачите ще улучат правилния. Второ и да го улучат, ако си мислят, че ще заместят стойностите на параметрите и хоп - веднага ще получат вярната стойност, доста се лъжат. Затова циркулират из медиите какви ле не стойности.

Винаги съм казвал - анализът на данни и прогнозите на основата им не са лъжица за всяко уста. Аз се занимавам с това от 25 години и пак не казвам, че съм постигнал съвършенство. Аз знам, че нищо не знам и затова внимавам. за това число си имаме отработена методика как се смята, проверили сме я вече 2 години и тя работи. Критикуват ме, че стойностите, които ви казвам били много ниски.

То добре критикувате, но ако са верни вашите стойности трябваше да сме гръмнали с броя на новите случаи 10 пъти досега. Гръм няма. Изводът е прост - следете стойността, която ви казвам и анализа, който правя на нейна основа.

Пък който иска да критикува, да критикува. Статистиката на крокодила от баснята е, че хапва над 90% юрдеци. Затова той има 2 прости лозунга: "Долу Витанов! Махай се, че ми пречиш!" и "Елате хиляди юрдеци!"

3. Данните за смъртността. Тя е в рамките на очакваното. Омикронът още не се е развихрил. Делта вариантът още го има, а той е доста смъртоносен. По прогнозите пиша 75 - 85 на ден средно за следващите дни до понеделник. Вторник - повече.

4. Няколко думи за картите. Най-напред картата по вече стария план на Министерството на здравеопазването. Виждате, че почти всичка там вече е кафяво. По стария план трябваше да сме в тотален локдаун. Не сме. Малко шега нали може - че кажете едно мерси, де. Не сте нито като във Франция, нито като в Гърция.

 

Прогнозната карта за 14 дневната заболеваемост - вижда се, че Омикронът действа, вижда се и къде е напреднал най-много. Вижда се, че и още има да драпа, за да постигне доминация. Ами добре, да драпа.

Нашата кррта на риска. Пловдив държи още положението.

 

Омикронът напредва, но според очакванията, не много бързо. Затова и нямаме още 10 000 случая на ден.

5. Имаме си дифузно разпространение на вируса във всички области без Кърджали, където дифузното разпространение ту припламва, ту угасва. Практически можем да кажем, че е налично в цялата страна дифузното разпространение и тива е, което ни чака да края на месеца

6. Накрая - оценката на ситуацията е основана на много фактори. Не си мислете че се гледа само заетостта на интензивните легла. Ако трябва пак да демострирам чувство за хумор - Витанов ги учил тези неща с години в Германия, а не със секунди във Википедия. Но имате ориентировъчен критерий, който да ви казва каква е ситуацията. Засега се ядва, само в областите покрай Русе е по-напечено. Нали помните предсказанието на Витанов - тотален локдаун до 20-ти януари не се очаква. Но то зависи и от вас.

 

Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун. Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Каквото си го направим, такова ще е.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тотален , ама НОКДАУН ! Крайно време е на сатанистчета като вас да се чупят муцуните.
0
 
 
Този ако го видя на улицата, такова "мерси" ще му отвъртя, че свят ще му се завие.
0
 
 
Трябваше тотално да ти разцепат грозната оркска муцуна, но българският народ е много милостив и жалостив... Не разчитай на това урод ковидарски, скоро на всички ще им прекипи.
Сподели какво ново....
на 14.01.2022 г.
-2
 
 
за теб ще е тоталния локдаун в белене когато еврогейския съюз се разцеписправка - ссср се разпядна слез брежнев андропов и черненко сега почна от сосоле
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: