Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Янакиев: Драматичните неща не приключиха с 2022 година, разочарован съм от сънародниците си
Автор: Росица Лаханова 09:02 / 02.01.2023Коментари (0)536
©
"Нищо особено не е останало зад гърба ни, защото нищо от драматичните неща, които се случиха през изтеклата година, не е приключило. Разочарован съм от моите сънародници, които не можаха да определят злото във войната на Русия срещу Украйна, нито да мислят със собствените си глави", каза за Агенция "Фокус" проф.Калин Янакиев - богослов, културолог и политик, преподавател във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ по средновековна култура и християнска философия. Той коментира темата "Какво оставихме зад гърба си с отминалата 2022 година".

На първо място не приключи зловещата, агресивна война на Русия към Украйна, която продължава с ожесточение, каза Янакиев и допълни:

"Това, което изпратихме, може би, бяха маниите във връзка с Covid кризата и онова, което непременно искам да отбележа е, много хора, включително ваши колеги от медиите, които наричам "казионни", се опитват да равнопоставят Covid кризата и войната в Украйна, като нещо, от което ние, българите страдаме. В края на краищата тези две явление, тези два травматизма от изминалата година не могат да бъдат равнопоставени."

Covid кризата, с която сякаш се разделихме, бе природно бедствие, а природното бедствие не може да бъде характеризирано като "зло" в еднозначния смисъл на думата, докато войната в Украйна е безспорно зло, става ясно от думите на философа.

"Много голяма част от българските граждани, моите сънародници, от които съм разочарован, сякаш не могат да дадат точното определение на това зло. За тях то е "нещо, което се отразява на нас" - на нашите цени, на нашите заплати, доходи и т.н. Нямаме достатъчно съчувствие", каза проф. Янакиев.

"Много обичаме да се хвалим, че ние, българите, сме спасили българските евреи по времето на нацизма, че сме приютили арменците в България още по-рано и изглежда всимко, с което можем да се похвалим, е в миналото. В настоящето ние сме един обмрънкващ и много нарцистично вгледан в себе си народ, което ме травматизира", допълни културологът.

По темата дали като общество през 2022 г. направихме повече грешки, или взехме и някои правилни решения, Калин Янакиев каза: "Вижте, в 2022 г. стана ясно, че по-голямата част от нашето общество е отвикнало да мисли. Да мисли със собствената си глава. То започна да мисли с топуси, които му бяха насаждани от страна на медиите. Ако върнете лентата малко назад, ще си припомните, например, каква ужасна и студена зима ни очакваше. Зимата почти се преполови, оказа се, че не е нито много страшна, нито много "каверзна".

Очакваше ни глад, а ресторантите и кафенетата са пълни, хората празнуват, което означава, че това също не е вярно. Намирахме се в безпрецедентна политическа криза, както ни казваха. Тази безпрецедентна политическа криза въобще не е безпрецедентна, разбира се. Подобни ситуации могат да се случат в много от европейските държави и хората ги възприемат спокойно".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: