Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. д-р Федя Николов: Без да намалим солта, няма спасение от хипертонията
Автор: Цвети Тончева 14:16 / 18.05.2023Коментари (0)628
©
Интервю на "Фокус" с проф. Федя Николов, началник на кардиологична клиника в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив и ръководител на I-ва катедра по вътрешни болести в Медицински университет в Пловдив, за това колко опасна е хипертонията и кога сме застрашени от нея.

Проф. Николов, отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. По този повод, кажете, какво се прави тук на местна почва в момента? Знаем, че има кампания, какво е логото тази година на кампанията, изобщо какво е организирано?

Започваме оттам, че 17 май е Световен ден на хипертонията. Всичко, което се прави е в синхрон със Световната лига по хипертония, Световната здравна организация, Българската лига по хипертония, университетските клиники, каквато е нашата, една голяма кампания за измерване не само на хипертонията, но и на други показатели, за фокусиране въобще върху проблема хипертония. Кампанията тази година е най-мащабната за България, провежда се във всичките 28 областни града или 37 локации,  започва още на 7 май, продължава повече от месец и приключва някъде на 3 юни. За Пловдив събитията са две: едното е пред общината, от 10.00 до 16.00 часа, т.е. на 17-и, другото е в събота, когато се надявам, че времето ще е по-хубаво и повече граждани си могат да посетят пункта за измерване на артериалното налягане, пак от 10.00 до 16.00 часа. В Кардиологична клиника и в  болница УМБАЛ "Св. Георги“ успоредно всяка година правим профилактични безплатни прегледи, в нашия кардиологичен кабинет, като предварително пациентите са записани. Върви в момента кампанията, има достатъчно хора, всички ще бъдат прегледани.

Значи има желаещи да се прегледат?

О, да, да. Винаги има. Прави се измерване на артериалното налягане със специален апарат, който отчита и открива предсърдно мъждене, трикратни измервания, кардиограма, даже и включихме картографа към тази възможност, така че пациентите, които искат, ще бъдат сравнително пълно изследвани. А иначе, що се касае за инициативата, тя е от много, много години започва бих казал в нашата клиника, ние сме пионери. Сега изглежда толкова мащабна, като че ли нашето място се губи. Но във връзка с научните интереси и посоките на развитие на клиниката този проблем беше формулиран много отдавна, и още от 2010 година започнахме такива кампании за измерване на артериалното налягане първо в Пловдив, после в Пловдивска област, съседни области. Над 5000 пациенти сме обхванали, така че сме ги анализирали като резултати. Ето какво може да се каже най-общо.

Да, какви са резултатите, какво показват те?

Тъй като имаме опит, статистически данни от 2001 година за честотата на хипертонията, тогава тя е била 41% само. По наши данни тя е вече 52% от тези  проучвания за Пловдив. А сега, от последните три години на цялостната кампания в България, обхващаща 10 000 пациента, се оказа, че от тези, които са дошли да си измерят артериалното налягане и са обслужени и прегледани, хипертониците са били 74%.

Това е тревожно покачване!

Да, все пак това са хора, които идват с цел да си проверят кръвното, някои знаят, че са хипертоници, а други искат да разберат имат ли, нямат ли. Може да се каже, че има лека тенденции да са дори повече хипертониците, което покачва още процента на това изследване.

Проф. Николов, винаги ми е било любопитно, хипертонията заболяване ли е, или състояние на организма?

Това е малко като стареенето. Както ставният апарат задължително започва след определена възраст да дава симптоми, да се оплакваме от болки по ставите, от износване, така и сърдечно-съдовата система във времето се износва, респективно и честотата на артериалното налягане става по-висока. До каква степен това е патология и норма, ще кажа след малко, но факт е, че се подмладява, т.е. не е свързано само с възрастта, говорим и за патология. Това, което е сигурно е, освен че процентът на хипертониците нараства, групата им се подмладява – засяга все по-рано и все повече млада възраст, което също е тревожно. Другото, което е сигурно: процентът на контролираната хипертония, т.е. на тези, които знаят, че са хипертоници и успяват да нормализират артериалното налягане, е около 40, т.е. твърде малък – 60% са неконтролирани. И друг много така тревожен факт също, който е сигурен, е, че от хипертониците 1/3 не знаят, че са хипертоници. Това е още по-тревожно, т.е. те живеят спокойно с усещането, че са с нормално артериално налягане. И в тая връзка въпросът е: какво правим? Най-лесното е да кажем: да мерим артериалното налягане.

Да, но ако веднъж си измериш кръвното и ти покаже, че е високо, това означава ли, че вече си хипертоник?

Ами, има си стандарти за измерване на артериалното налягане. И трябва да се каже следното: никога от едно еднократно измерване не се правят заключения. Трябва да направим поне три измервания, да осредним стойността, в три различни периода от време, с поне една седмица разлика - две от отделните измервания. Така че трикратно измерване, през период от една-две седмици по три пъти, и когато осреднените стойности са над 140 на 90, да - вече може да се каже.

А как смятате, защо съвременният човек неглижира този проблем?

Първо, самото състояние е безсимптомно дълго време, то не дава симптоми. Никой, половината от хората не обичат да предприемат нещо, ако така видимо са здрави, това е психология. Второ, поради неинформираност. Точно това е една от целите на тези кампании – да информираме хората, да знаят, че това е сериозен проблем, защото поне трикратно увеличава риска от инфаркт, от инсулт още повече. Начинът на живот и профилът на съвременния човек, така повечето пълни, обездвижени, има прекомерна употреба на сол, а тя е основен консервант.

"Фаст фууд" също така, бързата храна?

Да, бързата храна, но и солта, която е основен консервант, тя е просто във всички продукти. В това отношение има големи злоупотреби и сигурни предпоставки за повишаване процента на артериалното налягане.

Кои хора засяга вече казахте, но вие казахте, че пада и възрастовата граница. От колко до колко години все пак е тази граница на засегнатите, които може да се диагностицират като хипертоници?

Понеже ние обслужваме пациенти над 18-годишна възраст, не е учудващо да има хипертоници във всяка една възраст. Има и млади хипертоници.

Колко например са най-младите?

Има и 20-годишни. Но принципът е, когато са много млади, когато е твърде рано, трябва да се търси вторична причина за заболяването, някаква основна болест. Групата на тези вторични хипертонии е много голям: ендокринни, бъбречни, неврологични, метаболитни и медикаменти, много неща могат да причинят вторична хипертония. Но онази, за която говорим – хипертоничната болест, тя е в 95% от случаите.

Кажете ни, кога човек трябва да потърси лекар? Какви са симптомите, които трябва да те накарат да потърсиш лекарска помощ?

Първо, нека да си купят апарат. Както имаме телевизор, както имаме домакински уреди, така и това е задължителен атрибут за всяко едно семейство и за всеки един човек: апарат за измерване на артериалното налягане. И аз честно давам пример с автомобила: както си гледаме манометъра за маслото, всъщност мерим ниво на масло, антифриз, гуми, и сме много по-грижовни за автомобила, и съответно ако има отклонения, много се притесняваме, по този начин трябва да се отнасяме и към човешкото сърце и към стойностите на артериалното налягане. Нека да имаме един апарат, който да е електронен и да не е на китката. Но, искам да обърна внимание, че апарати за измерване на китката не са информативни, не се препоръчват, а само на предмишницата. Електронен, хубав, качествен апарат, няма да правим реклама на апаратите, но да е качествен. И съответно, периодично един човек като е здрав, прав, поне веднъж в месеца да го мери, за да знае със сигурност, че е нормално. Защото аз неслучайно казах в началото, че няма симптоми, голяма част от засегнатите нямат оплаквания. Те идват за първи път с усложнения. Или, симптомите са много дискретни: леко главоболие, преумора, която преминава. И затова е толкова опасно, защото първо е рисково състояние, второ е безсимптомно, и идват пациентите с усложнения.

И какви са тези усложнения да кажете? 

Ами, не е много приятно да говорим за тях, още повече, че те са тежки, че България е на едно от водещите места по тези усложнения, особено на инсултите. Най-тясна е връзката на артериалното налягане с мозъка, мозъчния инсулт, сърцето, бъбреците, очите. И ние, като кардиолози, при нас идват с усложнения от страна на сърцето. Но това са т.нар. "прицелни“ органи на хипертонията, които най-силно се засягат, и съответно тези усложнения, аз ви казах са инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, вече по отношение на очите има зрителни нарушения, кръвоизливи, сравнително тежки бъбречни усложнения, като бъбречна недостатъчност, все данни за засягане на т.нар. "таргетни“ органи.

Хипертонията задължително ли се лекува с хапчета, или има някакъв алтернативен вариант, по който може да се лекува това състояние? С храна, например, може ли?

Ами, веднага ще кажа, за тези по-младите и мотивирани хипертоници, аз тях ги обичам най-много, защото те съдействат най-много на лекаря. Аз лично, по принцип не обичам да изписвам много лекарства, и в тая връзка е възможно хипертонията в началото да се лекува немедикаментозно. Но първо, трябва да е начална, и второ, да е мотивиран пациентът, защото мерките, които се препоръчват, са елементарни, но много трудни.

Като например, да изчистим от сол храната, може би?

Да, ако почнем от солта, това е първото, солта. Без да редуциране солта, няма спасение. Но това е много трудно. Както казах, солта е основен консервант, и в тая връзка трябва да се лишим от храни, като колбаси, сиренето трябва да се обезсолява, да не се слага сол в гозбата, това на някой ще му се стори еретично, защото няма да е вкусно, но това се компенсира с кисело - с лимон, оцет.

Точно така, да.

Освен това, това е възпитание на вкуса. Ако свикнеш с безсолното, нас ще ни дразнят храни впоследствие, които са малко солени, т.е. ще станем много чувствителни към присъствието на солта. Това трябва да е възпитание на вкуса, и не само на отделния човек, ами на фамилията: хората, които живеят в една къща, т.е. да се готви безсолно. Оттам нататък вече всеки може да компенсира по собствен начин. Второто е теглото: просто, но сложно. Колко хора могат да отслабнат и на каква цена? 10 кг редукция на теглото с 4-5 мм може да ви понижи артериалното налягане, т.е. вие да влезете в границата на нормата. Трето е физическата активност. И то не става въпрос за това някой да казва: "Аз съм ловец и ходя много на лов, много съм активен“. Това е малко като виц, но така отговарят. Инцидентните тренировки, като усилия  веднъж седмицата, не влизат в тая категория. Физическата активност се разбира през повечето дни, ако е възможно всички дни от седмицата, или два дни най-много да пропуснем, поне пет дена, 30 -35 минути динамично натоварване с честота на пулса, който може да се измерва, малко под максимална. За всяка възраст има максимален пулс. Бих казал 110 някъде, айде така да не усложняваме нещата, 100-110, без екстремно натоварване, но динамично. Не бодибилдинг...

Или, тичане активно?

А, тичането, аз него ще го дам като най-добрият пример за физическо натоварване. Но не кросове и маратони, ами 5 км всеки ден за 40 - 45 минути.

Това са много полезни съвети, които ще помогнат. 

Другото е плуване, но то е трудно достъпно както и да го погледнете. Алтернативата на бягането е велоергометъра, който може да бъде поставен на тераса, на една ръка разстояние. И ако в това дъждовно време вие не може да тичате, просто ще карате велоергометър. 20-30 минути ще въртите колелото, това е напълно достатъчно. И четвъртото е алкохолът. Нали, говорим да няма прекомерна употреба. Може да си пийнеш, има си някаква допустима граница там 50 грама концентрат, което горе-долу е консенсусно, без да имаме противопоказания, като чернодробни увреждания, това е допустимо. Но не говорим за хроничната употреба, която е битов навик на много българи.

Злоупотребата с месо, т.е. веганството препоръчително ли е, защото някои хора стигат и до крайности?

Крайностите не са за препоръчване. Но като че ли е по-добре е да злоупотребявате със зеленчуци, отколкото с месо.

И плодове съответно. 

Така, че веганите са по-малко хипертоници. Такова е моето впечатление.

Кога все пак хората стигат до вас, до кабинета ви?

Ами чухте: когато има усложнение, или когато се открие хипертонията и искат, имат нужда от съвет.

Но понеже ме питахте за лечението, а това беше първата част, нали, ако това не помогне в рамките на 3-4 месеца, има пациенти, които 10 години си контролират кръвното.. Значи, това става такъв навик, то не само навик, ами той го включва в обмяната, начин на живот, особено свързвано с бягането, с физическата активност, че когато спре, той става нервен след 2-3 дена. Това е метаболизъм, това е философия, но това е и начин на живот. Но това помага в началото. При всички случаи помага и при тези, които вече започват да пият лекарства, защото лекарствата ще бъдат по-малко.

Има ли случаи, проф. Николов, в които един пациент е диагностициран като хипертоник, пил е лекарства в продължение на 10 години, и изведнъж  решава коренно да промени начина си на живот - с храна, с двигателна активност, та може ли той да премахне лекарствата?

Ами, не трябва да го обезкуражаваме, първо. Второ, тази хипертония все още трябва да е лека форма, да няма органни промени.

Т.е. сърцето да не е засегнато?

Сърце, бъбреци, аз ви казах. И тогава, това изглежда много оптимистично. Но аз не бих дал един процент на този вариант, естествено под наблюдение. Трябва да стане коренна промяна при него, което той  не го е направил 10 години, но все пак... Много, много важно е, което искам да кажа, понеже ме попитахте за времето, годините и т.н., но хипертонията е за цял живот. Лекарствата се пият и при нормално артериално лягане, това трябва да се знае.

Има рискове, ако се спре, така ли?

Ами такава е болестта. Тя е личима, но с лекарства. В смисъл, колкото и тривиално да звучи, но когато сме започнал вече, това излиза малко като противоречие на вашия въпрос, т.е. много по-рядко, много по-трудно е да останем без лекарство, но тая възможност не се изключва. Общо взето ,започнем ли лечението, по правилата, всичко друго е изчерпано, говорим за немедикаментозните средства, през който период, който не е помогнал достатъчно. Започнем ли лекарствата, те са за цял живот. И е много вредно,  някой казва: "Ами аз ги изпих, свършиха ми. Кръвното мИ е нормално“, някои решават, въобще не се обаждат, други "Какво да правим?“, ние просто не го препоръчваме, няма как. Практиката показва, че няколко дена, или седмица човек може да е с нормално  артериално налягане, но то се покачва пак.

Ако позволите, един малко личен въпрос! Виждам, че сте в перфектна форма. Какво лично вие правите, за да нямате този проблем, предполагам?

Спортувам. Старая се да спортувам всеки ден, може да не е достатъчно. И другото е, че спазвам някакви диетични правила, и така. Но това не означава, че не пия лекарства за кръвно.

Така ли?

Оставям въпроса така загадъчен.

Добре.

Почти отговорих. Така че…

Какво да кажем на хората, къде да ви потърсят, как да стигнат до вас?

Ами в интернет имаме координати на клиниката, персонални. Голяма част от колегите имат изнесени кабинети, където работят по Здравна каса, т.е. с направление, безплатно, за това става въпрос, общодостъпни са. Ние не затваряме вратите на никой, лесно откриваеми сме и отзивчиви, готови да помогнем. Това е същността на лекарската професия. Аз мисля, че повечето колеги са такива.

В България има ли добри кардиолози?

О, да. Навсякъде. В Пловдив, в цяла България. Технологично са на много високо ниво, т.е. като умения, като възможности, като оборудване, като апаратура. Не се сещам нещо, което се прави по света, да не се прави в България. Говорим като обем – може да е по-малко, може да се единични центрове, може да е труднодостъпно, но се прави.

Благодаря ви за това интервю, проф. Николов!

Благодаря и аз!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: