Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф.Христо Пимпирев: Посрещал съм Нова година в палатка на Южния полюс без танци и шампанско
Автор: Росица Лаханова 13:56 / 31.12.2022Коментари (0)562
Броени часове преди да посрещнем Новата 2023 година, ръководителят на арктическата ни експедиция проф. Христо Пимпирев в специално интервю за Агенция "Фокус"

В навечерието на Нова година, професоре,  Ви заварваме на път. За къде пътувате?

По принцип да прекарам Нова година в моята любима страна - Испания, на остров Фуентавентура с дъщеря ми, с внучката, с нейния мъж и ще се прибера в България. След като корабът (бел. ред. научноизследователският кораб "Св.Св Кирил и Методий) премине през Картахена, през Атлантическия океан и достигне атлантическото крайбрежие на Аржентина Мар дел Плата (бел.ред. град в Аржентина), аз ще достигна до там със самолет и с група българи от 27 човека - логистици, учени, журналисти. Ще се качим на кораба за основното му плаване. Ще преминем Южния Атлантик, южния океан, за да достигне до нашата полярна база на остров Ливингстън.

Кое  е най-екзотичното място, на което сте посрещал Нова година?

Посрещал съм я на аржентински кораб именно там, в Южния Атлантик, от където ще минем с нашия кораб "Св.Св. Кирил и Методий".  посрещал съм го и в палатка в Антарктида с моя съпалатник, англичанина Пит Маркис. В съседната палатка бяха моя колега Борислав Каменов и още един англичанин, така че в едно съвсем изолирано общество от четирима души сме посрещали и Коледа, и Нова година.

А как изглежда Нова година на Южния полюс, професоре?

Единствентото различно е, че е светло.  Има и часова разлика - където си ти, Новата година идва, а е минала примерно в България, а някъде другаде още не е дошла. При това си много изолиран, няма празненство, няма танци, няма шампанско. Просто ти си там да вършиш работа и не те интересуват празниците.

Ние изпратихме научноизследователския ни кораб "Св.Св.Кирил и Методий" за Южния полюс. Какво има на борда му, професоре?

На борда му има много неща. Той е пълна с материали за стрежа на новата ни научна лаборатория, имаме нова пречиствателна инсталация, имаме нов инсинератор за изгране на твърдие отпадъци. Така че има много такива материали, които са нужни за едно селище, каквото е нашата полярна база "Св. Климент Охридски". Носят се храни, с които трябва да изкарат 50 души - екипажа и хората, които ще работят на базата за повече от месец. Там няма магазини, така че  каквото си вземеш, с това ще се храниш.

Случвало ли се е да се свършат провизиите и да се налага да ловувате на полюса?

Случвало се е да се свършат провизите, но чак да ловуваме не се е стигало. Все пак имаме едни съседи испанци, които са ни много близки приятели и обикновено те спасяват положението. Те като свършат нещо, ние спасяваме положението. Ловували са първите експедиции, пионерските - това е краят на 19-и и началото на 20-и век. Те са продължавали по две години и половина, напълно откъснати от света. Били са с доста по-стари кораби, така че това са били мъже.

Колко време ще пътува нашият кораб?

Нашият кораб ще пътува 40 дни от Варна до българската полярна база. Очакваме го да пристигне на базата някъде в началото на февруари.

"Св.Св. Кирил и Методий" направи една година вече. Защо е толкова важно за България да имаме научноизследователски кораб?

Защото всички нормални държави, които имат море, имат научноизследователски кораби, защото океанските басейни, Световният океан ще изхранва човечеството. Той е изключително важен за климатичните промени - само си представете, ако  промени посоката си топлият Гълфстрийм, това означава ледена епоха за Великобритания и северните страни.

Ние какво, втора категория държава ли се смятаме? То може и без научноизследователски кораб, но ще бъдем като някоя африканска държава. То и доста "хейтове" се изляха по този кораб.

Каква е задачата  за 2023 година на нашите научни работници на Южния полюс?

Задачите са много комплексни. Първо всеки проект е спечелен с много голяма конкуренция. Той се явява пред комисия по антарктически полярни изследвания. Имаме научна част на полярната ни програма за изследвания, която е към Министерството на образоването и науката, така че от всеки проект се очаква да излезе едни много важен научен резултат. Има около 12 научни проекта, по които ще се работи тази година на българската полярна база, при това в много от тях и с чуждестранно участие. Нашата база е много търсена за научни изследвания, а корабът още повече повиши интереса на много страни в изследванията на Антарктида. Така че ние ставаме нормална държава с този кораб. Досега ние не можехме да се наречем морска нация, тъй като нямахме кораб с български флаг, който да плава в Световния океан. Преди 30 години имахме риболовна флотилия, която седеше целогодишно там и цели фамилии се изхранваха край морето. Тази флотилия с промените някак си се изпари, изчезна.

Професор Пимпирев, какво си пожелавате за 2023 година?

За следваща година, която вече е на прага ни - 2023 година, си пожелавам преди всичко мир на света. До нас има една война, която трябва да свърши, това си пожелавам - да свърши войната в Украйна. Пожелаем си да живеем по-добре, да се обичаме преди всико и да оставим завистта зад нас. Да работим като екип за нашата страна, което значи, че работим и за себе си.



 











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: