Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф.Стефанова: Служебният кабинет работеше по запълване на дупки и чертаене на стратегии
Автор: Екип Burgas24.bg 18:46 / 19.01.2023Коментари (0)509
©
Виждаме ,че служебното правителство е полагало усилия да се справи. Колко добре и колко трайно са решени проблемите, ще се види тепърва, защото от запълването на дупки до  някакъв тип стратегическа линия,  не можем да направим такава оценка сега. Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" проф. Милена Стефанова, бивш заместник-ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и бивш ръководител на катедра "Публична администрация" в отговор на въпроса "Какво разбрахме от три часовия отчет на служебното правителство". 

"Това, което разбираме днес е, че най-продължително работещото служебно правителство, както те самите си отчетоха, днес е работило. Хубаво е, че отчитат ресор по ресор всеки какво е свършил, защото те за това са изпратени там, макар да не са избрани чрез нормалната процедура - кабинет на мнозинството в народното събрание. Все пак те са изпълнителната власт в тези шест месеца и е хубаво гражданите да знаят какво са свършили", каза проф. Стефанова.

От думите  й стана ясно ,че с този отчет се разколебава представата, че едно служебно правителство прави само избори. Това което масово се тиражира и от политическите партии е, че ролята на служебните правителства е да подготвят следващите избори. Всъщност служебните правителства трябва да направят и този плавен преход от една власт, редовна, към друга редовна изпълнителна власт. За съжаление в последните две години  много по-често правителства, излъчени от президента, вършат тези неща, опитват се да осигурят плавен преход, но всъщност си осигуряват преход от едно служебно правителство към друго служебно правителство. Ще видим колко ще бъде променен персоналният състав на следващото служебно правителство.

"Дано да не му е толкова дълъг мандатът, колкото на това", допълни тя като коментира и факта, че за пръв път служебно правителство се отчита: "Бих се радвала, ако се създаде такава традиция. Много дълги години ние чакахме времето, в което редовните кабинети ще оповестяват своите управленски програми, ще ги отчитат, ще ги следим във времето как се движат по програмите".

Тя припомни, че са се появявали такива управленски програми на редовни кабинети, но не при всички.

"Последният редовен кабинет на "Продължаваме Промяната"  с министър-председател Кирил Петков нямаше такава управленска програма, но отчети е хубаво да се правят. Много е важно публично да се отчитат всички дейности, които се извършват от изпълнителната власт и средствата, които са изразходвани за тези дейности, допълни проф. Стефанова.

Този служебен кабинет попада в много сложен момент, защото липсата на редовно правителство, на парламент в първите два месеца, който да ги контролира, има е давало свобода на действие. И хубаво е, че те са се отчитали, стана ясно то думите й.

"Ние се намираме в няколко кризи, насложени една върху друга. Виждаме ,че служебното правителство е полагало усилия да се справи. Колко добре и колко трайно са решени проблемите, ще се види тепърва, защото от запълването на дупки до  някакъв тип стратегическа линия,  не можем да направим такава оценка сега. А и наистина не му е работа на едно служебно правителство да чертае стратегически линии", анализира ситуацията Милена Стефанова.

Тя коментира и позицията на служебния кабинет по отношение на кризите като "няма криза", цитирано от няколко министъра днес по време на отчета : " Кризи има. Първата и най-важната  е вътрешната ни криза в партийната система. Това не ни дава шанса да бъдем много устойчив и предвидим партньор  и при решаването на други, геополитически кризи. По този начин много силно се позиционира президентът. Виждаме, че той от две години ходи на европейските съвети и всъщност него го възприемат в Европа като стабилната институция, защото това е фактът, а не трябва да бъде така."

Ние сме си вкарали един автогол затова, че нашият парламент не може толкова време да излъчи стабилно правителство, което да бъде устойчиво, европейските ни партньори и партньорите от Северноатлантическия пакт да могат да знаят  с кого говорят. Имаме криза на партийната система, защото в основата са партиите на всички това, което трябва да се случи, за да могат институциите да функционират според правилата и процедурите, които са разписани в законодателството., стана ясно от анализа на проф. Стефанова.

Цоня СЪБЧЕВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: