Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Професиите, които ще се задържат
Автор: ИА Фокус 09:21 / 30.11.2023Коментари (0)465
©
Учудвам се с каква лекота престижни институции, които създават рейтинги и са отправна точка за HR специалисти и хора, които се занимават с пазара за труда, хвърлят хипиотези в пространството, но то са дълбоко неверни. Така футурологът доц. д-р Мариана Тодорова коментира класацията на професии на GoBankingRates, които няма да бъдат повлияни и заменени от изкуствения интелект, в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Тя прогнозира, че в бъдеще понятието "професия" ще се трансформира и няма да има същото съдържание. "Професия" ще стане доста тясно и неопределящо понятие за това, което правим, ще бъде просто един ориентир за някакви твърди умения, които имаме. Но всички меки умения, които ще добавим, като емоционална, културна интелигентност, виреене в глобална среда и дигитална грамотност, ще създадат друг профил. Затова най-застрашени ще бъдат младшите специалисти, хората, които имат нужда от време, за да се научат. Те няма да имат това време и от тук идва заплахата. В тези дейности винаги ще има нужда от човешки контрол и надзор, но то ще остане занимание за най-добрите", заяви доц. Тодорова.

Първата професия в списъка на GoBankingRatesе, която не е застрашена от навлизането на изкуствения интелект, е тази на счетоводителите. Доц. Тодорова отбеляза, че добрите счетоводители на старши позиции са незаменими. "Ако обаче говорим за оперативен счетоводител, който просто трябва да ни посъветва как да си попълним декларацията или какви текущи оперативни разходи имаме, това би могъл да го направи дори ChatGPT 3".

Друга професия, която GoBankingRates поставя в класацията си, е тази на редактор. "Може би 80% от хората, които се занимават с тази дейност, няма да могат да го правят както преди. Начинът, по който подаваме информация към езиковите модели, доста огледално ни изкарва това, което получаваме като отговор. То е еднотипно и ние започваме да изграждаме интуиция, че това съдържание е създадено от изкуствен интелект. За да получим нещо много различно, качествено по-добро, богато, трябва много да вложим в запитването си, иначе става доста стерилно, едно и също. Моята прогноза е, че в един момент хората ще се уморят от това съдържание, защото то ще бъде "постно, скучно, плитко". Новите редактори ще използват бързината на изкуствения интелект за създаване на съдържание, но ще го доукрасят, ще върнат човешкото. Те няма да изчезнат, но ще имат съвсем нови функции и задачи, които ще са по-творчески", прогнозира футурологът.  

В класацията на GoBankingRates влиза и професията творец. Доц. Тодорова коментира, че трудно може да се прогнозира какво ще се хареса на публиката в даден момент и какво ще бъде забелязано. "Т.е. веднъж ще се конкурираме помежду си, втори път ще се конкурираме с изкуствения интелект. Така, уникалното човешко творчество ще стане бутиково, защото ще бъде свито в една ниша, но ще имаме необходимост от него".

Професията на здравните специалисти също влиза сред незастрашените професии. Доц. Тодорова коментира, че изкуственият интелект може да замени донякъде част от рутинните медицински дейности, но той не може да замени медицинските сестри, парамедиците, хората, които работят на терен, спешните лекари. "Слабото звено на изкуствения интелект е това, че роботите нямат нашата фина моторика и възможност за реакция. Те не осъзнават, че са в жив свят и че трябва да реагират. В този смисъл наистина този тип медицински работници все още ще са труднозаменими, но част от техните функции вече се изземват от роботи – обслужване на болни , носене на лекарства, по-рутинни действия".

Доц. Тодорова коментира, че това, което прави учителската професия незаменима, е обратната връзка между учител и ученик. Тя може много да повлияе на образователния процес, без да е пряко свързана с него.

Според доц. Тодорова професията мениджър човешки ресурси не е удачно включена в класацията на GoBankingRates. 'Много платформи, базирани на изкуствен интелект, подбират кандидатурите, правят първична, вторична, третична селекция. Все по-малко виждам ролята на HR специалиста в тази му дейност. Новите умения, които HR специалистите трябва да притежават, са да бъдат медиатори, да сплотяват екипа, да виждат кои хора са съвместими или не и да създават здрави екипи", коментира тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: