Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прогноза: Напролет вместо краставици и домати ще ядем марули и рукола
Автор: Екип Burgas24.bg 13:47 / 07.02.2022Коментари (5)613
©
Голяма е вероятността и напролет на пазара да няма български краставици и домати, а вместо тях ще можем да си купим рукола или марули. Това прогнозират експерти от земеделския сектор – техните наблюдения сочат, че собственици на оранжерии се насочват към по-студоустойчиви култури заради непосилните цени на отоплението. За съжаление, най-масовите зеленчуци не отговарят на този критерий. Минимум 22-25 градуса е оптималната температура, при която могат нормално да се развиват не само краставиците и доматите, но и тиквичките, пиперът и много други.

Така някои от традиционните производители вече са заменили тези култури с моркови, ряпа и репички. Те се развиват най-добре при 15-20 градуса, но понасят сравнително добре и температури до 5-8 градуса. Подобни са изискванията на чесън, лук, главесто зеле, аспержи, рукола, спанак. Някои от тях дори оцеляват при минусови температури, макар това да забавя растежа им. Друг е въпросът доколко българският потребител ще е склонен да насочи предпочитанията си към тях и дали този отчаян експеримент може да се оправдае като икономически ефект. Напролет ще разберем. Земеделските производители със сигурност осъзнават, че с избора на по-нетрадиционни култури поемат по-висок риск, но явно оценяват като още по-неприемливо да вложат маса пари в отопление, а после да не могат да си ги върнат при реализацията на по-топлолюбиви зеленчуци.

Очаква се през февруари и март да се редуват по-слънчеви с мразовити дни, както и да има периоди с трайна снежна покривка. Задължително е при обилен сняг оранжерията да се отоплява поне дотолкова, че да го стопи и да не се стигне до това неговата тежест да разруши съоръженията. А и по това време в тях вече са заложени разсадите за пролетното засаждане. Именно поради тази причина стопани си правят сметката, че щом така и така ще отопляват поне от време на време, няма смисъл останалата част от земята да стои празна, по-добре е да се засее с нещо по-непретенциозно.

Заложилите на зелена салата пък си правят сметката, че тя става готова за 50-60 дни при зимни условия, така че в началото или средата на март все пак ще могат да ползват парниците си и за средноранно производство на домати и краставици. Руколата пък се бере най-много 40 дни след засяването, иначе става горчива. Тя напоследък набира популярност като гурме зеленчук, лансиран от известните имена в кулинарното изкуство, но все още се предлага само в големите вериги и е доста скъпа, затова и земеделци виждат в нея обнадеждаващ потенциал.

Още в края на миналата година стана ясно, че близо 70-80% от оранжеристите са се отказали от ранно производство, след като цената на пелетите, електричеството и други горива се увеличи над три пъти. Това доведе и до освобождаване на множество работници, които си изкарват прехраната единствено с труд в селското стопанство. Така се случи и със супер модерни оранжерии, в които са инвестирани милиони, като тази на соченото за пример семейство Иван и Десислава Кабурови от село Мало Конаре, предава zemedeleca.bg.

Засега е ясно само едно – зимният сезон за българското производство е изгубен. Ефектът от това вече се усеща и от потребителите, които купуват основно вносни домати на цени 4-5 лева и краставици по 6 до 7,50 лева. Предстои да разберем как ще продължат нещата в сектора занапред. До момента единственото обещание от властта е помощта за оранжерийните производители да дойде след приемането на бюджета за 2022 година, което се очаква да стане през март.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Стига с тези домати и краставици.... ХАХАХА.... Никой не казва, че някаква си ФРЕНСКА ВОДА е 10 лева...., или измисления студен чай САН БЕНЕДЕТО (чиста подсладено леко водичка) за над 3 лева..... Италианската и френската води по скъпи от РУСКИЯ ГАЗ И ПЕТРОЛ.... ХАХАХА..... ХАХАХА....ЗА ТЯХ ИМАТЕ ПРИ В ХЕПИ И РИБАРНИКА И НОВИТЕ ИЗМИСЛЕНИ РЕСТОРАНТИ ПРЕДИ МЕТРО 1.....ИНАЧЕ БОЙКО И СЕГА ПЕТКОВ ВИИИ ВИНОВНИ..... АЙ СЕКТИР ВЕЧЕ..... ХОРАТА СА КАЗАЛИ..., ДА ГО ДУ.АТ БЕДНИТЕ..... НЯМА ПАРИ, АМА ИМА ИНТЕРНЕТ ЗА 35 ЛЕВА, ЗА ДА ДРЪНКА ГЛУПОСТИ
+4
 
 
Доматите и краставиците по-скъпи от месото,прясното мляко по евтино от минералната вода,олиото по скъпо от нафтата
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: