Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прогноза:През 2024 година инфлацията ще бъде много ниска
Автор: Живко Кръстев 12:52 / 18.12.2023Коментари (0)646
© Burgas24.bg
През 2024 година инфлацията ще почне да намалява и ще бъде много ниска. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ инвестиционният консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев. "Намалението е на годишна база на темпа на нарастване – дезинфлация. Една от причините за завоя на Федералния резерв е именно това, че ситуацията вече изчезва от новинарския поток. Така че ще продължим да виждаме това успокояване на почти всички цени. Причините са няколко: това, че суровините, горивата най-вече, са доста по-евтини отколкото преди една година. Друга причина е, че индустрията в Китай произвежда повече на по-ниски цени. И съответно от гледна точка на търсенето икономиките се забавят. Безработица се покачва в САЩ и в Европа, но сравнително слабо. Все пак хора харчат по-малко пари и това кара фирмите да бъдат по-конкуренти в своите цени.“

По думите му решението на Федералния резерв от сряда, че през 2024 година ще започнат да свалят лихвите е изненадващо, и според него  прогнозите на централните банкери  изостават значително от намалението на лихвите, които очакват инвеститорите – разликата е почти 1%. "Засега няма такива индикации в Европа за предстоящо намаляване на лихвите. Но и тук инвеститорите очакват паралелно намаляване на лихвените проценти в Европа с около 125-150 процентни пункта и от двете страна на океана. И вероятно централните банкери в някаква степен ще се доближат до тези очаквания, защото логиката за тях е това намаление на инфлацията, което позволява лихвите да бъдат свалени, за да си избегнат дългосрочните ефекти за 2024 и 2025 година, които ще се появят по отношение на финансирането на всичките тези дългове, които предстои да бъдат рефинансирани,“ посочи той.

Няма голяма промяна на петролния пазар в САЩ през последните седмици, което според инвестиционния консултант е добра новина за пазара на петрол и за икономиката, като той направи прогноза, че проблем би възникнал ако видим затваряне на Червено море заради нападенията над големи кораби и танкери.

Цветослав Цачев обясни още, че ОПЕК+ са отделни страни, които имат възможност да влияят на пазара на петрол, защото те са единствените производители, които имат възможно да увеличат добива си веднага, от днес за утре, т.е. при някакви проблеми, при някакви извънредни обстоятелства, ОПЕК може да променя и контролира пазара. "ОПЕК произвежда около 40% от световния добив и тези държави могат да си позволят някакъв натиск, който да коригира цените. Те не са винаги единодушни, и както показаха последната среща, по-малките страни не са съгласни с това намаляване на производството, и заради това видяхме цената да пада. Към момента ОПЕК наистина се стреми да има достатъчно петрол, за да не се получи рязък спад на цената,“ каза още той.

"Посещението на руският президент Владимир Путин в ОАЕ само подкрепя тезата, че двата най-големи производителя на петрол – Русия и Саудитска Арабия работят заедно за поддържането на цената на петрола и доставките,“ отбеляза още инвестиционният консултант, като добави, че това би предотвратило някаква извънредна динамика на пазара на петрол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: