Прогноза на НСИ: България е държавата членка на ЕС с най-нисък БВП на човек от населението

Автор: Ния Прелджич
Коментари (0)
17:24 / 23.03.2023
628
Националния статистически институт представи прогнозни оценки на Паритетите на покупателната способност (ППС) и Брутния вътрешен продукт (БВП) в ЕС на човек от населението през 2022 година. 

Според прогнозната справка на през 2022г. България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението с 41% под средното за ЕС равнище, докато Люксембург и Ирландия отбелязват най-високо ниво на БВП на човек от населението в ЕС, 161% и 134% над средното за ЕС.

Данните сочат още, че Ирландия е следвана от Дания, Нидерландия, Австрия и Белгия, всяка с БВП на човек от населението с повече от 20% над средното за ЕС равнище. 

Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция са другите държави - членки на ЕС с БВП на човек от населението над средния за ЕС. Италия, Словения, Кипър и Чехия са с по-малко от 10% под тази средна стойност, следвани от Литва, Естония и Испания с между 10% и 20% по-ниски от средното. БВП на човек от населението на Полша, Унгария, Португалия, Румъния, Латвия и Хърватия е с до 30% по-нисък от средното за ЕС равнище, докато Гърция и Словакия са с до 40% по-ниски от средното за ЕС равнище. България отчита БВП на човек от населението с 41% под средното за ЕС равнище.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).