Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прогноза на синоптик попари мераците ни за лятото
Автор: Екип Burgas24.bg 08:47 / 12.05.2023Коментари (0)652
©
Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

"България Днес" разговаря с него за променливото време през последните дни, както и за предстоящото лято.

- Г-н Янков, каква е прогнозата ви за времето, което да очакваме през следващите дни?

- От днес дъждовете ще намалеят. Температурите са между 12 и 17 градуса, след което идва втора вълна, която ще започне утре с интензивни валежи, които ще продължат до събота включително, а в неделя ще отминат. Има една поговорка в народната метеорология - всяко чудо за три дни. Тридневен е естественият синоптичен период за Балканите, така че наблюденията на вековния метеорологичен опит на нашите граждани води до тази поговорка, тъй като всяко рязко изменение на времето трае средно между 3 и 5 дни.

- Това захлаждане характерно ли е за май месец?

- След като през януари преживяхме идването на пролетта, напълно естествено е сега да усетим по-хладни дни. Заради топлата зима природата компенсира и поради тази причина пролетта е малко по-влажна и с повече валежи. Едно сериозно затопляне с чувствително повишение на температурите - над 20 градуса, се очаква през втората половина на месец май. Характерното за това време е, че всяко разкъсване на облачността и достигане на слънчевите лъчи до земната повърхност рязко повишава температурите, така че тези ниски температури в средата на седмицата ще бъдат за кратко.

- Абитуриентите да си подготвят ли чадъри за 24 май?

- Много е далечен периодът и в това динамично време не може да се каже със сигурност дали ще вали. Но средно винаги по-променливото време, с повече валежи от климатичните справки, е в началото на май - от 1 до 6-и, тъй като тогава валежите са чести, и по-динамичното време с валежи в летен характер е между 22 и 25 май. Най-често тогава вали и затова е хубаво абитуриентите да имат едно наум, тъй като в 80% от дните тогава е дъждовно през следобедните часове.

- Има ли тенденция през последните години да става все по-горещо на Балканите?

- На Балканите глобалното затопляне в температурно отношение не се чувства от населението. Имаме амплитуди от -22 градуса средно до 44 градуса, и това затопляне не може да се усети. По-скоро на Балканите глобалното затопляне се отразява най-вече със засилване на неблагоприятните метеорологични явления от рода на проливни валежи с гръмотевици, както и преминаването на бързи студени фронтове. Глобалното затопляне се чувства в северните ширини в Скандинавието, както и в европейската част на Русия.

- Градушките са един от най-големите кошмари на селскостопанските производители. Да ги очакват ли през следващите седмици?

- Другото проявление на глобалното затопляне е, че се увеличават случаите с циклони, които преминават през Гърция. Те се отразяват съществено на количеството валежи и условията за гръмотевични бури през лятото, най-вече в южните и източните райони. Зачестяват тези обстановки и градушките ще бъдат с по-голяма интензивност и по-силни. Като тенденция се очертава. Като цяло ще се засилват неблагоприятните метеорологични елементи на Балканите. Страната ни се намира в район, в който често има градушки. Неслучайно нашата агенция за борба с градушките действа с ракети, които са много ефективни.

- Можем ли да кажем, че пролетта и есента постепенно се стопяват и изчезват?

- Категорично не! Това са някакви интерпретации, за да сме по-интересни. Страната ни е характерна с 4 сезона. Климатичната промяна все пак е видима, но това не означава, че няма да има години с по-топло и сухо лято. Примерно сега в края на годината се очаква зимата да бъде по-хладна и с повече валежи. Може времето за съвсем кратко - за една или две години, да се обърне, но голямата тенденция, която се наблюдава, е за едно постепенно затопляне. Според учените от големите центрове за дългосрочни прогнози в момента се намираме в апогея на затоплянето и това ще продължи. Но е важно да отбележим, че ще има един лек спад на средната температура на Земята.

- Какво лято да очакваме?

- Очаква ни влажно и хладно лято. През юни и август ще има повече валежи. Юли традиционно е по-стабилен, с по-малко дъждове.

- Това означава ли, че трябва да си подготвим връхни дрехи за летните вечери?

- Аз препоръчвам на хората да си намерят някой да ги топли това лято. Възприемането на температурата много зависи и от вятъра. По Черноморието е много възможно вечер да е значително по-хладно заради влажния въздух.

- Какво вещае народната метеорология?

- Ако 1 и 6 май са дъждовни, можем да очакваме богата реколта на зеленчуци, както и повече слънце през юли. За съжаление, народната метеорология търпи крах заради сегашното глобално затопляне.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: