Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Производител: Ако купуваме една салата от Италия или Гърция или домат на 1,50 лв., това е трето качество
Автор: Екип Burgas24.bg 11:12 / 30.08.2023Коментари (2)509
©
Цените на боба и лещата гонят 10 лева за килограм. Производството им у нас е на минимални равнища, което се отразява допълнително на цените.

"Ние трябва да отчетем, че хранителните стоки се продават в условията на свободен европейски пазар и няма как да въведем ограничителни мерки, които да противоречат на европейското законодателство. Българският потребител директно понася последствията от движенията на международните пазари", каза икономистът Невена Петрова.

Според нея трябва да бъдат въведени регулации. "От една страна говорим за свободен пазар и конкурентоспособност. Знаем, че животновъдите у нас взимат три пъти по-малко субсидии, отколкото колегите им тези в ЕС", коментира тя.

По думите на Петрова потребителите трябва да бъдат информирани за произхода на продукта и как е бил отгледан. Друг важен въпрос е достъпът до пазара, смята тя, като допълни, че от много години асоциациите на производителите се борят за равнопоставеност на пазара.

"65% от дистрибуционните пазари у нас се държат от търговските вериги. Затова трябва диалог, за да се гарантират българските производители. Земеделските производители имат достатъчно познания, за да достигнат до един краен качествен продукт. Те не са търговци, логистици. Държавата обаче трябва да следи веригите за монополно положение", коментира тя.

Според Невена Петрова сивият сектор трябва да бъде контролиран и изкупуването на продукция без изплащане на ДДС трябва да бъде прекратено. "Проблемът е с това, че зеленчукопроизводството е било на заден план, а е а важен сектор, защото се използва голяма част от работната ръка по региони", допълни тя и уточни, че трябва да има политическа воля за изграждането на рамка, която да определи приоритетните сектори през идните години.

Икономистът уточни, че е трудно да се предвиди как ще продължат да се движат цените на зеленчуците, тъй като няма регулации. Тя даде за пример практики, в които има изискване за сключване на дългосрочни договори за изкупуване на продукция, което дава предвидимост на производителите.

Част от производителите не плащат данъци, коментира пред Bulgaria ON AIR зеленчукопроизводителят Иван Кабуров. Това, по думите му, поставя съвестните производители в неконкурентно положение.

Той даде пример за това как има производители, които използват "оборотни кашони", в които превозват продукцията си. Самият Камбуров използва нови опаковки за всяка нова продукция, която излиза от фермата му и това оскъпява продукцията.

"Държавата ни помага, но тези помощи, които се раздават като помощи, са кръпки, които са моментни и не вършат никаква работа. Ние искаме правила за производители и търговци", каза той и допълни, че е важно да има проследяемост на веригата от потребителя до крайния потребител.

Според него българските производители трябва да бъдат обединени в сдружение, което да лежи на основни правила и разпределяне на дейностите.

"Правителството е наясно в момента и ако това, което са го започнали и го довършат докрай, ще бъде много добре и за потребителите, и за производителите. Сега цените в България са на нормално ниво, но на нивото на инфлацията имат завишена себестойност", обясни производителят.

Той даде пример с това, че в момента тържищата са залети с консервирани домати, които са на по-ниска цена и се продават, защото производителите у нас не са произвели продукцията, тъй като има несигурност в пазара. "В момента от 15 хил. дка зеле сега в цялата страната са засети 5 хиляди дка, което е три пъти по-малко", даде пример той.

"Ако купуваме една салата от Италия или Гърция или домат на 1,50 лв., това е трето качество. Ако искаме качествената продукция - тя ще е на същите цени като у нас, даже е и по-скъпа. Ако съсипем българското зеленчукопроизводство, проблемът с потребителите ще бъде много голям", каза още Кабуров.




Още по темата: общо новини по темата: 316
26.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/53 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.08.2023 г.
0
 
 
Какво се случва със субсидиите,програмите за млади земеделци?Къщите за гости функционират ли?Наемат ли поне по един човек за тях?Много хубаво е, че нашите южни съседи получават субсидии и за памук,маслини,зеленчуци,грозде,ядки.Как там се получава и ни заливат със стока, а тук е толкова тегаво?
-1
 
 
Когато ти плащат като за Пето качество! Как да купуваш Първо качество? Ти и така не можеш да си платиш сметките! Но... При Феодализма е Така! Освен ако не си Мошеник! И от тук въпроса: "Какви хора ни управляват?"
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: