Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Производител: Хората купуват нискокачествени храни, а после си дават парите по доктори и за лекарства
Автор: Екип Burgas24.bg 12:12 / 30.04.2023Коментари (2)761
©
"Българските производители сме против вноса не само на зърно, но и на каквато и да било продукция, защото ние произвеждаме една продукция в България, създаваме работни места, плащаме си данъците в България, внасяме си осигуровките тук и разходите са ни по-големи. Затова би трябвало да се стимулира българското производство, отколкото да се внася продукция от чужбина“. Това каза в интервю за БГНЕС Илиян Габровски, производител на вино и слънчогледово олио.

Производителят припомни, че след земетресението в Турция Ердоган забрани износа на зеленчуци за два дни. "Ние щяхме да умрем от глад, защото нямаме родно производство на чушки, домати, краставици, оранжериите ги унищожихме. Същото е и със зърнопроизводителите. Искаме да унищожим зърнопроизводителите и да внасяме евтино олио. След 1-2 години войната ще свърши и евтин слънчоглед от Украйна няма да има, няма да има и български слънчогледи“, каза още той, след което подчерта, че забраната за внос от Украйна не му е повлияла, защото самият той работи със 100% български слънчоглед.

"Държа на качеството на продукцията, която предлагам. В търговските вериги има много по-евтина цена на маслата отколкото при мен, но и качеството е доста занижено. Тук оставяме клиентите сами да си изберат по-високата цена или по-ниската, но с която и качеството е по-ниско“, поясни производителят Илиян Габровски. Според него именно заради инфлацията хората търсят по-евтиното и по-икономичното, но по-ниската цена не винаги е по-изгодна. "Хората купуват нискокачествени храни, а после си дават парите по доктори и за лекарства, разходите са същите – могат да си купят качествена храна, с която да живеят здравословно и да не си дават парите за хапчета и за лекари“, смята още Габровски.

На въпрос колко е поскъпнала продукцията на вино и слънчогледово олио Илиян Габровски каза, че продукцията му се е увеличила с 20% спрямо времето преди войната в Украйна. "Като крайна цена на продукцията увеличението е 20%, но разходите ми са се увеличили много повече от тези проценти. Все пак се старая да запазя доколкото се може клиентелата си, затова и не вдигам много цените“, каза още той, след което обясни какви са завишените разходи малко след началото на войната в Украйна.

"Енергийните разходи са много големи, машините и материалите също поскъпнаха, тракторите от 30 - 40 000 лв. станаха по 200 – 300 000 лв. Един обикновен болт там от 5 лв. стана на 15-20 лв., дори има специални болтове от 100 лв., а това никой не го вижда. Гледат цените на масата на щанда, на продукцията, но цената на машините никой не я гледа“, подчерта производителят, след което поясни, че не е правилно сравнението да се гледат цените на храните в Западна Европа. "Никой обаче не казва каква субсидия получават европейските производители на храна, защото стимулът на европейската общност е да се стимулират ниски цени на хранителните продукти, за да има социален мир и справедливост и държавата субсидира техните производители. В България има много ниски субсидии, на земеделците са 3, 4 пъти по-ниски от субсидиите на европейците, но и самите производители получават субсидии, за да предлагат евтина продукция на щанда. Сравняваме техните цени на щанда и нашите, ама нашите субсидии изобщо не са съвместими с техните“, обясни Илиян Габровски.

На въпроса какво трябва да се промени производителят на вино и слънчогледово олио категорично каза, че трябва да се стимулира българското производство, да се ограничи вноса, както и да се увеличат държавните субсидии.

"Ние сме аграрна страна, ние сме отглеждали и изнасяли хранителна продукция, сега 50% от хранителната продукция я внасяме. Ние затваряме работни места, затваряме икономиката си, нашите деца бягат в чужбина и ние нямаме икономика, нямаме пазар, нямаме нищо. Освен ограничението на вноса държавата трябва или да увеличи помощите за безработни, за социално слаби хора, за да могат да си позволят по-високите цени, или държавата да субсидира производителите на храни, с които те да поддържат ниски цени на пазара“, допълни производителят на слънчогледово олио и вино Илиян Габровски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Абе, вие, зърнарите, чакахте цената да се вдигне, изнасяхте навън - докато не ви забраниха! Свърхпроизводство на зърно и слънчоглед и цената на олиото и брашното хвърчи! Пък и държавата ви спорносира, получавате и субсидии! Стига сте ревали, че украинското зърно ви смазва! Ами да ви смазва! А ние, потребителите, какво да кажем! Държавата с нищо не ни помага - само призказки за овладяване на инфлацията! Така, че всеки си носи кръста!
+2
 
 
Когато купуваш най-евтиното за да преживееш! Очевидно трудно можеш да кажеш , че правиш компромис с качеството!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: