Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата образува досъдебно производство за търговия с влияние за дискредитиране на магистрати и полицаи
Автор: ИА Фокус 12:25 / 07.04.2023Коментари (0)408
На 16.03.2023 г. бе дадена пресконференция във връзка с образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления https://prb.bg/sgp/bg/news/63549-sofiyska-gradska-prokuratura-provezhda-razsledvane-za-organizirana-prestapna-gru. На нея бяха представени част от събрани доказателства, от които се установява, че лица, обект на разследвания, подсъдими и други провеждат срещи и разговори с цел организиране на кампания в САЩ, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи, в т.ч. предприемането на действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Представени бяха приобщени по надлежния законов ред веществени доказателства, представляващи листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: "ВТБ“ - отговарящ на абревиатурата на руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ; "Цецо от Белград“ - вероятно укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката. Иззет е и лист с наименование "ВРЕДИТЕЛИ за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие.

Беше представено и съдържанието на два броя флашпамети, съдържащи звукови файлове, представляващи разговори между следните лица - Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение "задържане под стража“), Красимир Каменов (привлечен в качеството на обвиняем за подбудителство към убийството на бивш служител на МВР, обявен за международно издирване в системата на Интерпол, с вероятно местонахождение ЮАР - https://prb.bg/sgp/bg/news/63730-sofiyska-gradska-prokuratura-obvini-k.-k.-v-podbuditelstvo-kam-ubiystvoto-na-biv), Овидиу Семенеску (обявен за

международно издирване в системата на Интерпол по разследване за участие в ОПГ на територията на България), както и лицето "Митко BIRD“, вероятно отнасящо се за Димитър Стоянов, журналист. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов. (Същият междувременно е предприел действия по своето укриване извън територията на страната, установен е в Испания, където е задържан от компетентните органи по повод изпълнение на издадената от СГП Европейска заповед за арест.)

От досъдебното производство на основание и по реда на чл. 216 от НПК са отделени материали, като са образувани следните самостоятелни досъдебни производства:

Досъдебно производство за това, че в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. на територията на Република България е действала организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

С оглед събраните материали в хода на досъдебното производство, на Държавна агенция "Национална сигурност“ е възложена проверка, която да установи дали с действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители,както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната.

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за целта проверката следва да се извърши по линия на международното сътрудничество, с цел придобиване на значими за разследването факти и обстоятелства.

На Дирекция "Вътрешна сигурност“-МВР и Дирекция "Инспекторат“- МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за оп
ити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност.

В хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая, за което е уведомена Главна дирекция "Охрана“ при Министерство на правосъдието. На Главна дирекция "Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата.

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

СГП ръководи и разследване за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31.10.2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в големи размери. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса "Слатина“ в гр. София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов лица. В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП.

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. Същата установява наличието на активна комуникация през мобилни приложения на обвиняемия Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други.

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: