Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата отказа да разследва изказване на Борисов за ваксините
Автор: Екип Burgas24.bg 13:44 / 31.12.2021Коментари (0)851
©
Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство за разпространяване на фалшива новина относно прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от обвинението.

Ето и пълният текст от прокуратурата:

Във връзка с многобройни медийни запитвания Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното:

На 23 декември прокурор в СГП е постановил отказ от образуване на досъдебно производство за разпространяване на фалшива новина относно прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност поради обективна несъставомерност на деянието.

Преписката е образувана в СГП по сигнал на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов с оглед данни за престъпление.

Повод за сигнала са били следните изявления на Бойко Борисов пред медии: "Днес какво направиха - имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer. До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна“.

По сигнала е била разпоредена незабавна проверка на основание и по реда на чл. 145, ал. 1, т. 2 от ЗСВ. Отделно в СГП е постъпил и сигнал от ГД "Боец“ със същия предмет, както и друг сигнал отново със същия предмет, който е бил подаден до Районна прокуратура-Благоевград, ТО-Сандански. И двата сигнала са били приобщени към преписката на СГП.     

В хода на проверката са били предприети и извършени от наблюдаващия прокурор редица действия, свързани с правилното установяване на обстоятелствата по случая, включително са били изискани и получени справки относно доставките на ваксини и техния срок на годност, справки от всички регионални здравни инспекции в страната относно изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове и други.

Според наблюдаващия прокурор действително е било установено, че четири броя партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30 семтември са били изпратени в цялата страна.

Съгласно официално съобщение на Министерство на здравеопазването: "На 10 септември след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца“.

След анализ на събраните данни прокурор в СГП е приел, че цитираните по-горе изявления на Бойко Борисов не осъществяват състав на престъпление. Този текст предвижда възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, същото следва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага.

Изразите на Бойко Борисов, цитирани по-горе, не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога. Този извод СГП мотивира с актуална съдебна практика по сходни казуси, а именно: Решение без номер по в. н. ч. д. № 5257 по описа за 2016 г. на СГС и Решение № 87 от 03.08.2021 г. по в. а. н. д. № 1862/21 г. на СГС.

Накратко, според цитираната съдебна практика "знакът“ за опасност по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК винаги е еднозначен и сочи за ясно дефинирана опасност. Тази опасност трябва да е конкретна, т. е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на дадено събитие от страна на подаващия информацията и възможните му последици в обществения живот.

Така СГП е приела, че изказването на Бойко Борисов пред медии, дало повод за сигнала, е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем - сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Поради това СГП е приела, че цитираните изявления, които са били верни, не са насочени към накърняване на установените в Република България обществен ред и спокойствие и поради това от обективна страна тези изявления не изпълват състава на престъплението.

Постановлението на СГП за отказ от образуване на досъдебно производство подлежи на обжалване пред Апелативна прокуратура-София.

Припомняме, че на 28 октомври бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура заради изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19.

Тогава Кацаров пише до прокуратурата, че на 24 октомври Борисов е направил изявление, в което е казал, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът на годност". Според Кацаров това твърдение попада в категорията фалшиви новини.

"В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност", посочва тогавашният здравен министър.

 И пише още: "Пандемията с COVID-19 не е само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща всички сфери на обществения живот. "Разпространението на фалшивата новина е обществено опасно деяние предвид факта, че Борисов е бивш министър-председател на България, а в момента председател на ПП ГЕРБ и порадо това изказването му може да повлияе на решенията на много хора.

Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живото на беопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на COVID-19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната", посочва тогава Кацаров.

От ГЕРБ пък тогава му отговориха, че всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна.

"Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров. Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС", посочиха тогава още от партията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: