Промени при ТЕЛК решенията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:34 / 17.01.2023
491
Промени в Закона за хората с увреждания, след като беше приет на първо четене, предлагат депутати от ГЕРБ и народният представител Искрен Арабаджиев.

Според новите предложения забавяне на решението за ТЕЛК ще е налице, когато лицата са подали заявление за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на решението им. Тогава срокът на предишната оценка продължава да действа до издаване на ново ТЕЛК решение. Досега в закона беше разписано този срок да бъде 1 месец.

РЗИ пък да уведомява служебно хората за необходимостта от преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на експертното им решение, е друга промяна в закона, предложена от ГЕРБ.

Когато човек с увреждане е подал заявление–декларация за преосвидетелстване поне три месеца преди изтичане на срока на сегашното, а ТЕЛК не се е произнесла, е налице забавяне и се удължава валидността на последното издадено експертно решение.

Информацията за забавянето и за насрочената дата за преосвидетелстване ще се изпраща в НОИ,НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, НАП, Агенцията за хората с увреждания, пише още в промените. Така на практика хората няма да губят инвалидните си пенсии, финансови помощи и други   допълнителни права като безплатни винетки, личен асистент и т.н.

Ако човек с увреждане не се яви на преглед в ТЕЛК,  документацията му се връща в регионалните комисии за медицинска експертиза, а удължаването на срока на експертното решение се прекратява, предвижда друга промяна в закона.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).