Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Промени при изпитите за шофьорска книжка
Автор: Екип Burgas24.bg 09:06 / 09.12.2023Коментари (2)2390
©
Европейската комисия прие нови правила за обучението на шофьорите. От следващата година ще има промени при възрастта за получаване на свидетелството. Предвижда се и възможност за получаване на шофьорска книжка за МПС с ръчни скорости, ако преди това сте изкарали такова за автоматичен автомобил.

Шофьорите в България, които са се обучавали и след това изкарали изпита си на автомобил с автоматични скорости, нямат право да управляват такъв с ръчни. От догодина те ще имат тази възможност, но срещу допълнителни 7 часа кормуване и още един изпит.

Георги Бързаков – автоинструктор: "Когато веднъж си се научил да не си използваш левия крак по никакъв начин в шофирането и изведнъж сметнеш за нужно, че трябва да почнеш да го използваш този крак. Ти не знаеш нито къде да задържиш този съединител, нито как да го отпуснеш. С тия седем часа просто е за никъде такъв кандидат-водач."

Кристина Георгиева – курсист: "Да. Много по-лесно е, но за мен когато изкарваш книжката, тя трябва първо да бъде за ръчни скорости, защото много повече от колите са с ръчни скорости. И никога не се знае кога може да се наложи да се кара кола с ръчни скорости."

С новите правила, шофьорска книжка вече може да се получи още на 17 години, стига курсантът да е взел теоретичния си изпит и да шофира с придружител, който също трябва да отговаря на определени условия.

"С условието да няма нарушения, тук идва моментът за контрола. Ако този човек е взел книжка и трябва да има минимум пет години стаж, ако няма нарушения, тук идва отново ролята на контролните органи, дали те своевременно успяват да установят нарушенията и да наложат наказанията и да ги връчат, за да се изтърпи съответното наказание", обясни пред БНТ Георги Гълъбов – експерт в Института по пътна безопасност.

Анелия Чалъкова – курсист: "Смятам, че е важно това на нашата възраст, и дори да не сме на 17 и повече, да имаме придружител в колата, защото ще ни е по-спокойно и ще се чувстваме по-добре, защитени, когато не сме сами."

Няма да има проверка на уменията на шофьорите навършили 70-годишна възраст. Всяка страна обаче има право сама да реши дали да въведе такова изискване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нито дума за полигон. Нито дума за психотест на три години. Въобще, евротъпотия в действия. Правят го по-лесно, но пък по-скъпо. И резултатите се виждат - трафик, липса на места за паркиране, лавинообразно увеличение на птп-тата. Преди бяха алкохолоците проблем. Сега е алкохол и наркотици. И, разбира се, практическа безнаказаност. По-голяма вероятност има да те осъдят за убийство на куче, отколкото за убийство на човек. Така де, всичко трябва да е по евроаршин.
Aнонимен
на 09.12.2023 г.
+2
 
 
Голяма глупост, без нито един ден трудов стаж ще кара кола, за какво му е, на мама и тати гъзарчето с бемве от 90-е, ае бягайте С новите правила, шофьорска книжка вече може да се получи още на 17 години, стига курсантът да е взел теоретичния си изпит и да шофира с придружител, който също трябва да отговаря на определени условия.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: