Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проверка от Басейнова дирекция заради отклоняването на вода към Радомир
Автор: Екип Burgas24.bg 10:24 / 02.12.2019Коментари (0)1419
©
Отклоняването на вода от язовир "Студена" към Радомир може да става само при аварийни ситуации, ако Радомир има проблем с водоснабдяването от своя водоизточник. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод водната криза в Перник и констатираното неправомерно отклоняване на вода от язовира към Радомир.

Той обясни, че това е изрично указано от близо 16 години, но през последните 2-3 години от ВиК-Перник подобна аварийна ситуация не е била обявявана.

Димов посочи, че е назначил проверка от Басейновата дирекция в Пловдив, за да се гарантира максимална обективност, при която е било установено, че действително помпената станция има отклоняване на вода. Министърът обясни, че предстои да се намери информация какъв е бил обемът на отклоняваната вода.

Освен това е констатирано, че липсва разходомерно устройство на изхода на язовира, поради което е било направено предписание от Басейновата дирекция на ВиК незабавно да се постави такова, тъй като в момента няма информация какво количество вода отива към града. Проверката не е установила подаване на вода за промишлени цели.

Екоминистърът поясни, че двете предприятия, които са използвали вода за индустриални нужди, са били запечатани първоначално с лепенки на Вик дружеството, а вече са поставени и пломби от МОСВ. Помпената станция е запечатана и ако се наложи, Басейновата дирекция трябва да бъде уведомена от ВиК, за да я разпломбира, обясни Димов.

Той отрече проверката да е установявала наличието на незаконна тръба, но призна, че е имало нерегламентирано източване на язовира. Димов заяви, че днес ще бъде поискана информация за тока, който е бил черпен, за да се преизчисли каква вода е била използвана и какви количества са били насочвани към Радомир.

Запитан кой носи отговорността за нарушението, министърът подчерта, че ВиК е отговорно да снабдява с вода по начин, който те организират, а от МОСВ не можели да знаят по какъв начин се организира водоснабдяването.

ВиК-Перник дава информация на МОСВ какъв е притокът и дава заявка какво ще ползва за битови нужди, така че как организират своите 25 източника, е изцяло в правомощията на ВиК, обясни той.

По думи на министъра е необходимо максимално бързо да започне реконструкцията на ВиК мрежата, тъй като в момента над 75% от водата се губи и това е огромен проблем. Той подчерта, че още през лятото е бил подписан договор с ВиК-Перник за близо 105 млн. лева за подмяна на инсталациите.

Финансовият ресурс е осигурен, въпрос на организация е колко бързо ще се действа, обясни Димов.

Според него трябва да се помислят законодателни промени, така че водата за питейно-битови нужди да не се използва за промишлени цели, тъй като по негови думи в дългосрочен план това е проблем, който ще нараства.

Трябва да проверим навсякъде, където е възможно, да направим така, че водата, годна за пиене, да не се използва за промишлени цели, заяви Димов.

Относно честите смени на цвета на водите на река Струма министърът посочи, че е установено откъде идва замърсяването - от територията на бившия комбинат "Ленин". В момента се търси кой е собственикът, за да му бъде връчено предписание.

Димов заяви и че ще има санкции и заради добива на баластра от река Вит, както и заради пресъхването на река Въча поради неправомерно спиране на вода от ВЕЦ-а.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: