Психиатрични отделения отказват да преглеждат сирачета

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:07 / 30.09.2014
491
Психиатрични отделения отказват да преглеждат деца от домове за изоставени. Това констатирал доклад на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). "Имахме случаи, в които децата чакат часове наред в линейки, докато им уредим прегледи", обясни председателят на агенцията Ева Жечева.

Психиатрите отказвали да прегледат децата, защото в повечето случаи не са добре диагностицирани, а на други диагнозата била формално поставена. "Всяко дете трябва да бъде прието по определена клинична пътека, а част от децата били с множество заболявания. По този начин се създава едно сложно медицинско досие, с което трудно би се справил който и да е специалист", заяви още Жечева.

По проекта "Детство за всички" трябва да бъдат изведени от институции всички непълнолетни с психически и физически проблеми. Те ще бъдат настанени в 149 центъра от семеен тип, където за тях ще се грижат психолози, логопеди и рехабилитатори. По проекта беше направено и проучване сред 1388 родители, изоставили болните си деца. Оказа се, че част от родителите дори не са знаели, че децата им са живи, след като в родилния дом са им казали, че бебето няма шанс да оцелее. Данните от проучване към проекта показват, че 71% от семействата искат да поддържат връзка с изоставените си преди години деца, а някои дори са взели хлапетата в дома си.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
От днес влизат в сила противоепидемичните мерки срещу коклюша
Облачно и дъждовно в днес
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).