Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психолог: Смяната на времето засилва депресиите и самоубийствата
Автор: Екип Burgas24.bg 12:44 / 28.10.2022Коментари (2)439
©
"Смяната на времето нарушава основния биологичен, т.нар"циркаден" ритъм на човека", така коментира темата за връщането на часовника с час назад психологът Филипа Каменова в предаването "Добър ден, България" на радио "Фокус".

Два пъти в годината  в по-голямата част от света местим стрелките на часовника - през пролетта те се преместват един час напред, а през есента - един час назад. 

Тази неделя, 30 октомври, в 4:00 часа връщаме стрелките обратно с един час. Тази смяна се отразява отрицателно на някои хора. Проучване от 2021 година показва, че 3/4 от хората се оплакват от смяната на времето и настояват това да бъде премахвато. Те твърдят, че промянатана времето се отразява върху съня им.

"Рискова е групата на хората със сърдечни заболявания, увеличават се случаите на депресия, на инфаркти и инсулти. Такива проучвания са правени и те показват точно това. В Дания например 11% от хората изпадат в депресия при смяна на времето. Появява се високо ниво на тревожност, зачествяват мислите за самоубийство, особено се увеличават самоубийствата при мъжете", каза психологът.

"Смяната увеличава риска от сезонно афективно разстройство, т.нар "зимна депресия". Започват промени в организма, отразява се липсата на светлина, а телата и психиката ни започват да се борят да се приспособят", допълни  Каменова.

Нарушава се циркадният цикъл на заспиване и събуждане, нарушава се производството на хормони, поради повечето време, прекарано в затворени пространства, коментира  специалистът.

Хората, които са податливи на тревожност и депресия или имат наследствена обремененост, са по-уязвими. Тревожност изпитват и децата и това пречи на нормалния им сън, става ясно то думите ѝ.

Адаптацията при смяна на времето трае от 1-2 дни до 1-2 седмици, като обикновено е една седмица. Да се има предвид, че е необходим 7-9 часа сън. Прилагането на специални техники за дишане, както и практикуването на различни техники за прогресивна мускулна релаксация, облекчават симптомите.  Целта е да се отпуснат психиката, съзнанието и тялото. 

Психологът съветва да се приложи т.нар "изпразване на съзнанието", преди заспиване, като се записват лошите мисли върху лист и да се оставят настрана. Така човек се освобождава от негативизма.

Важно е да се осигурява и повече светлина и физическа активност, съветва Филипа Каменова 

Габриела ГЕОРГИЕВА









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами и то като еврозоната - знае се, че файда няма, а само вреда, но давай - нали сме продай гъзец!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: