Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психологът Александра Петрова: На страха очите са големи - имаме много лоша тенденция у нас
Автор: Йоланда Пелова 20:32 / 26.08.2023Коментари (1)671
©
Когато навсякъде около нас има заплахи, ние започваме да дебнем лошите новини с цел да се презастраховаме. Това е много лоша тенденция в обществото, защото, когато имаме негативна нагласа, обострят се инстинктите и страха, хората са много по-склонни да не премислят какво правят и да стига до крайни реакци. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" психологът Александра Петрова.

"Мозъкът има един много специфичен механизъм, свързан с инстинкта за оцеляване и той се намира в емоционалния мозък, т. нар. лимбична система - амигдалата. Това е когато човек живее в криза - навсякъде около него има страшни новини - случва се нещо лошо с роднини, съседите, на улицата хора се бият, други катастрофират постоянно. Всъщност, инстинкта се обостря, съответно човек не просто избирателно приема новините или ги чете, или ги запомня. В нашия език имаме много хубава поговорка: “На страха очите са големи". Така че в случая, тази избирателност е неконтролируема", коментира психологът.

По думите й когато даден човек, група, или семейство постоянно са ангажирани с лошите новини, тази част от автономната нервна система, която е свързана с възбудените процеси, със самосъхранението е постоянно активирана:

"Съответно се променя биохимията в тялото и човек е готов да прави много бързи и необмислени реакции. Дори само на този прост принцип, ако около мен тръгвайки за работа някой е направил нарушение, обиждал е, след това в работата някой се е държал агресивно, след това в магазина някой ме е прередил и някой се е държал грубо и ме е обиждал, виждам на улицата хора, които се карат. Когато се приберем вкъщи всичко това ще рефлектира върху хората с които живеем, ако нямаме рационалното осъзнаване да се дистанцирам от всичко това", обясни прихологът.

Според Петрова в обществото ни има широко застъпена групова анонимност: "Никой не се бута, образно казано, в живота на другите хора и насилниците много често смятат, че имат право, когато говориш с такъв човек, а те много рядко се появяват в кабинета всъщност.

"Самите насилници се появяват, ако има изискване от работодател, ако вече, както се казва “Ножът е опрял до кокала" и нямат избор, защото това рефлектира върху семейството, ако имат деца и тръгват едни процеси, когато вече всичко е излязло наяве като поведенчески модел за насилник. Ако изключим психопатологията, която в нашето общество много трудно се забелязва, ние сме много толерантни към личностните разстройства и смятаме за човек с тежък характер", каза още психологът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато не искаме да се чуваме един - друг, се стига и до насилие! Проблемите за това са проблеми, за да бъдат решавани! Но Дори Българската държава не е склонна на това! Незеависимо от постановките на Закона! Ето кой дава пример на Насилието в България! - Управляващите! И водачите на съответните Политически партии.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: