Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Публикуваха карта, която показва как ще изглеждат България и Балканите, ако средната годишна температура е с четири градуса по-висока
Автор: Екип Burgas24.bg 12:11 / 27.06.2022Коментари (0)612
©
В порталът Big Think е публикувана карта, показваща как ще изглежда светът, когато средната годишна температура е с четири градуса по-висока от сегашната. "Полинезия вече я няма, тя е потънала в морето. Пакистан и Южна Индия са пусти и Европа бавно се превръща в пустиня. Такава ситуация ни очаква, когато светът е средно само четири градуса по-топъл годишно", казва Big Think.

Антарктида вече не е само лед и  необитаема. В новите зелени площи ще бъдат създадени нови градове. Северна Канада, Скандинавия и Сибир ще нахранят стотици милиони климатични мигранти, които ще бъдат принудени да обитават тези райони, твърдят учени, цитирани от "Труд".

В текста се посочва, че "сега е подходящият момент за закупуване на недвижим имот в Гренландия, преди и той да стане зелен“.

Местата на картата, отбелязани в кафяво, представляват територия, която ще бъде необитаема поради суша и екстремни метеорологични условия, а сред тях са източното крайбрежие на Съединените щати, Централна Америка и центъра на Южна Америка. В Африка Мадагаскар и Мозамбик ще се озоват в същото положение, в Азия Индия и Пакистан, а Индокитай и Индонезия ще бъдат изоставени. С оранжево са отбелязани зони, които ще станат необитаеми пустини, включително целите Балкани, Австрия, Унгария, Германия, Испания, Португалия... Тоест цяла Южна Европа. Реките ще пресъхнат напълно, а както прогнозира картата, в Алпите вече няма да има сняг.

Червеното показва територията, която ще бъде наводнена поради повишаване на нивата. Предполага се, че четири градуса по-висока температура ще доведе до повишаване на морското равнище с до два метра. Въпреки че червената територия не изглежда голяма на картата, това е гъсто населен район. В Съединените щати, например, това е повече от десет процента от населението им. Светлозеленият цвят показва районите, където ще бъде възможно да се отглежда храна и да се създават градове. Сред тях е Западна Антарктида, неузнаваема и гъсто населена. Нова Зеландия също ще се превърне в един от най-гъсто населените райони в света.

В Сибир и Канада валежите и по-високите температури ще създадат идеални условия за отглеждане на храна за по-голямата част от света, докато подслон за по-голямата част от световното население ще се предлага от Обединеното кралство, Скандинавия, Гренландия и Северна Русия. Тъмнозеленият цвят показва зона, където е възможно повторно залесяване, но дори изоставените площи няма да останат безполезни. Означените със зелени точки ще се използват за производство на слънчева енергия, а червени точки за производство на геотермална енергия. Огромни вятърни паркове край бреговете на Южна Америка, Аляска и Северно море ще произвеждат останалата енергия, от която се нуждае планетата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: