Първият българин, развял родното знаме на Южния полюс, стана почетен професор на Морско училище във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:21 / 08.10.2021
771
Проф. д.н. Христо Пимпирев стана почетен професор на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“. Званието му бе присъдено на официална церемония, която се състоя на 8 октомври 2021 г. в Планетариума на Морско училище, след решение на Академичния съвет на флотската Алма матер от 30 юни тази година.

Проф. д.н. Пимпирев е първият българин, развял българското знаме на Южния полюс – на 8 януари 2013 г. Той стъпва на най-южната точка на планетата, като част от състава на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс. Пимпирев ледник, Пимпирев бряг на остров Ливингстън в архипелага Южни Шетландски острови в Антарктида носят неговото име.

В своята академична лекция полярният изследовател разказа за първите си стъпки към ледения континент и за развитието на българската база на полюса – "Св. Климент“, от създаването ѝ преди 30 години до сега. Посочени бяха научните изследвания, направени по време на експедициите през годините, както и тези, които предстоят, съвместно с Морско училище и научноизследователския военен кораб "Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ.

След края на церемонията, по стара традиция проф. Пимпирев засади дърво в парка на Училището.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).