Пуснаха в експлоатация още 36 км от АМ Тракия - от Нова Загора до Ямбол

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (28)
20:34 / 12.07.2012
2435
"Благодарение на проекти като този правителството дава поминък за регионите. Много инвеститори проявят интерес към България заради развитието на инфраструктурата ни". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като пусна в експлоатация Лот 3 "Нова Загора - Ямбол" от автомагистрала "Тракия". 

Според г-н Борисов доказателство за думите му е новият завод за производство на автомобилни части, който ще бъде построен от японска фирма в региона и чрез който първоначално ще бъдат осигурени нови 200 работни места, с тенденция те да нараснат до 1800.

"Знаете, че 17 км. от магистрала "Тракия" бяха разрушени и построени отново, защото при проверка бяха констатирани нарушения. Разчитам, че ще се строи качествено, за да не се повтаря повече това. Въпреки всичко, нашият кабинет спази обещанието си и ЛОТ 3 беше пуснат в експлоатация близо два месеца по-рано", категоричен е премиерът Борисов.

"Няма друга магистрала като "Тракия" в Европа. Тя отговаря на най-съвременните изисквания на еколозите", допълни премиерът. Той съобщи, че този участък е един от най-хубавите, позволяващ развиване на високи скорости. "Нека да си пожелаем да няма жертви на пътя и безаварийно пътуване на хората, ползващи новото трасе. С този проект откритите нови автомагистрални участъци от началото на месеца стават 67.5 км.", каза г-н Борисов.

"За по-малко от 2 години имаме чисто нова качествена екологична магистрала - почти 70 км., изградена изцяло с европейски средства, отговаряща на всички европейки изисквания", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. "Това е инвестиция в чисто нова магистрала, която развива туризма, връзките между градовете и създава нови работни места. Само по време на строителството на АМ "Тракия" тук работиха 2000 души, а в най-пиковите моменти - 3000 души. Тези семейства изкарваха своята прехрана, работейки тук и полагайки много усилия", подчерта още тя.

Премиерът каза, че строителството на магистралата продължава да изпреварва графика и в рамките на няколко седмици ще стигне до Петолъчката.

Проектът "Доизграждане на АМ "Тракия" Лот 2, 3 и 4" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Общата дължина на участъка от Нова Загора до Ямбол е 35.7 км., а стойността на обекта, е близо 134 млн. лв. с ДДС. Трасето преминава през територията на две области - Сливен и Ямбол.

Построени са 18 съоръжения - 7 селскостопански надлеза и 3 подлеза; мост и пресичане с ж.п. линия "София - Бургас". За опазване на прелетните птици са поставени специални мрежи, оцветени с ярък контрастен цвят. Целта е безопасният полет на птиците на около 4 метра.

Автомагистрала "Тракия" е част от общоевропейския транспортен коридор VІІІ и Трансевропейската магистрала. Нейното изграждане е приоритетен инфраструктурен проект с национално и международно значение.

Виж коментарите (28)

Още по темата (490):
26.04.2024 Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока Бургас
06.04.2024 АПИ обясни защо не трябва да шофираме в аварийната лента
17.02.2024 Ограничават движението при 349-и км в платното за Бургас на АМ "Тракия"
19.09.2023 Министър Цеков: Магистрала "Хемус" се строи от 50 години, трябва още една лента на АМ "Тракия"
05.07.2023 90 км/ч не е подходяща скорост за магистрала, след изпреварване се прибирайте в дясна лента
28.06.2023 Драматична ситуация с шофьорка и детето й на АМ "Тракия", добре че там са били двама полицаи!
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).