Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РБ си постави оценка 4,50 за първите 100 дни в управлението
Автор: Екип Burgas24.bg 09:09 / 22.02.2015Коментари (1)566
© БГНЕС
Стабилност на управлението, консолидация на РБ и ускоряване на реформите, отчете РБ на форума си в Поморие. От блока си поставиха 4.50 за 100 дни във властта.

На пресконференция след форума съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски каза, че реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация и усилията за добро управление и единни и заедно ще се явят на предстоящите местни избори.

4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството, каза Зеленогорски и подчерта, че продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот.

Оттам съобщиха, че са удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ.

За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени, здравните реформи се задвижиха, отчете Зеленогорски.

Той обобщи, че има голям напредък по консолидацията, координацията между екипите в парламента и изпълнителната власт, по-доброто взаимодействие между партиите в РБ, както и между центъра и регионалните структури на Реформаторите в страната.

Съпредседателят на Парламентарната група Радан Кънев каза, че оценката е много добра, а не отлична, заради скоростта на реформите. Според него тази скорот трябва да бъде рязко засилена.

Попитан за емисионната политика на правителството и рефинансирането на дълга, Кънев каза, че е добра икономическа мярка, която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота.

По думите му, по-голямата част от сумата - ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3 е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

Начинът, по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф, каза Кънев.

Петър Москов добави, че има нужда от по-активна комуникация в рамките на коалицията с ГЕРБ.

Допуснахме добро решение като това за дълга да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа, каза още Москов и допълни, че е необходима синхронизация в управляващото мнозинство.

Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и ПФ да се изчистят неяснотите и комуникацията.

Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 млрд. евро, а не 8 млрд. евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще направим усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите.

Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи, подчерта Зеленогорски и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза. Затова РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще имаме, добави още той.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че има повишаване на инвестиционния интерес към България от западни и американски инвеститори във връзка с гръцката криза. Той обясни, че като остров на стабилност България се преоткрива като дестинация за инвеститорите и много от тях желаят да пренасочат инвестициите си от южната ни съседка тук.



Източник: БГНЕС








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.02.2015 г.
0
 
 
Щом трябват 9,5 милиарда евро ,защо да не искаме толкова !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: