Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РК на БАПЗГ Варна: Критичното състояние на здравните грижи у нас води до сериозен риск за националната ни сигурност!
Автор: Пламена Николова 15:38 / 30.09.2022Коментари (1)629
©
От РК на БАПЗГ Варна изпратиха важен призив, който Varna24.bg публикува без редакторска намеса:

"За пореден път Ви алармираме за критичното състояние на здравните грижи у нас, водещи до сериозен риск за националната сигурност на страната. Поради системното неглижиране на проблемите в здравеопазването, съсловието на професионалистите по здравни грижи стана заложник на партийни страсти и вождистки интереси. В същото време ние продължаваме да работим в условията на унизително отношение към труда ни и неадекватно заплащане.  От началото на здравната реформа повече от 15 000 специалисти по здравни грижи напуснаха България. В същото време за оптималното функциониране на здравната ни система само за Варна и областта са необходими още 1000 специалисти – медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти. Повече от 80% от завършилите студенти в направление "Здравни грижи“ няма да упражняват професията си поради мизерно заплащане, неблагоприятни условия на труд, неуважение и прояви на насилие при изпълнение на служебния дълг, своеволия от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено изпълнение на здравните грижи, така необходими на българското общество.

Повече така не може!

Високата ни квалификация трябва да бъде уважавана и достойно оценена!

Не можем повече да работим за мизерно заплащане!

Не приемаме пренебрежителното отношение към нашите професии!

Отказваме да спасяваме здравната система, работейки на 2 и дори на 3 места, а прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа;

Не ни поставяйте пред дилемата да работим в България или да напуснем професията, която обичаме! 

Не ни интересува:

Дали болниците са търговски дружества;

Дали има достатъчен приход лечебното заведение;

Колко трябва да плати директорът за ток, вода, парно, консумативи и пр.

БАПЗГ многократно е сигнализирала за проблемите чрез становища, декларации, отворени писма, позиции и призиви до отговорните институции и до медиите с конкретни искания за подобряване на условията на труд, на социалния статус, на възможностите за продължаващо обучение и кариерно развитие, както и за мерки за ограничаване на агресията срещу медици.

За да се спаси най-многобройното съсловие в системата на здравеопазването и да не се пречупи гръбнака й, ние настояваме за:

Осигуряване на стартова заплата, равна на 3 минимални заплати за страната;

Диференцирано заплащане на труда ни, съобразно придобитата квалификация;

Приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагаме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването;

Настояваме за промяна категорията на труд на втора категория за всички медицински специалисти;

Осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение – гарантиран отпуск и финансиране;

Създаване на възможности за повишаване на обществения престиж на професиите ни и привличане на повече млади хора към тях;

Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване;

Трудовите възнаграждения да се определят и разпределят от директорите на лечебните заведения не по собствено усмотрение, а да се приеме законов текст към Националния рамков договор (НРД), който да ги задължи да отделят фиксиран % от приходите  от НЗОК за разпределение за заплати на професионалистите по здравни грижи;

Дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с план за действие, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции.

Алармираме Ви, че средната възраст на нашите специалисти е нараснала от 48,27 години през 2001г. на 52,59 през 2021г. Нарастването на средната възраст, съчетано с намаляващия брой медицински сестри е критично. Почти 30% от работещите медицински сестри са над 60-годишна възраст. На други 31% от тях предстои да се пенсионират в следващите 10 години. Коефициентът на застаряване при медицинските сестри в България е 29,68%, което според класификацията на Едуард Росет означава, че сестринската работна сила е в ситуация на демографско застаряване.

Нашите приоритети:

Универсално здравно покритие (стратегията на БАПЗГ 2013 - 2020 г.);

Осигуряване на здравни грижи за хора със социално значими заболявания; достъпни и качествени първични здравни грижи;

Политики за обучаване и задържане на специалисти по здравни грижи;

Спазване на Професионалния етичен кодекс и добрите медицински практики;

Устойчиви политики за професионално развитие и адекватно заплащане на труда;

Безопасни и висококвалифицирани здравни грижи, при които в центъра е пациентът;

Майчиното и детското здравеопазване и важната роля на медицинските сестри и акушерките. Осигуряване на качествена извънболнична помощ на майките и децата, добре уредени женски и детски консултации, водени от квалифицирани акушерки и медицински сестри.

 

Наложително е да се вземат спешни мерки за обръщане на тази негативна тенденция, за която алармираме години наред.

Дълго време чакахме обещани действия за промяна! Получихме откъслечни решения, без ясна стратегия за подобряване на социалния и професионалния ни статус. Буря от недоволство залива нашите структури и напрежението неминуемо ще се разрази в стачни действия", гласи позиция, изпратена до медията ни от Райна Бояджиева, председател на УС на РК на БАПЗГ - Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.12.2022 г.
0
 
 
Преди 10 дни бях на интервю.900лева основна заплата+500 незнайно какви+клас.Чисто ,около 1300 .Няма какво повече да се каже.Бъдете здрави,всички,и колеги и всички останали.Стигне ли се до заболяване,мисля,че всички вече знаят.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: