РЗИ поясни: Преболедувалите до три месеца преди да са контактни не подлежат на карантина, облекчения има и при бустерна доза

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:53 / 11.01.2022
733
РЗИ София все още проучва и се свързва с контактните лица от Консултативния съвет по национална сигурност. 

Според Заповед от 2020 г. преболедувалите до три месеца преди да са контактни не подлежат на карантина. Това поясни директорът на РЗИ София Данчо Пенчев:

"Няма да бъдат прилагани различни мерки, изключая тези, които важат в България. След приключване и събиране на тази информация, тогава мога да ви кажа със сигурност, че ще бъдат издадени предписания. Освен официални лица, има и други хора, които са присъствали като консултанти, като помощен персонал“.

Облекчения при карантинираните може да има, ако са с бустерна доза, уточни държавният здравен инспектор Ангел Кунчев:

"В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина“.

Днес се очаква да бъде издадена заповед, която намалява срока на карантиниране на заразените от 14 на 10 дни, а на контактните - от 10 на 7 дни. Има вероятност присъствалите на КСНС да бъдат карантинирани според новата заповед.

"На практика, зависи от това кога ще има бъдат връчени предписанията, кога те ще бъдат уведомени, че са под карантина. Ако вземем решението и въведем тези по-съкратени срокове, ги постави, те ще са по новите правила, разбира се, ако е по-рано - обратно. Аз мисля, че може би те ще успеят да влязат в новите срокове“, допълни Кунчев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
БНБ съобщи новина за лихвения процент
Шофьорите да внимават: Очаква се засилен трафик днес
14-годишно дете е в болница след бой в училище
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).