Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работодателите и синдикатите постигнахме консенсус за пенсионната реформа
Автор: Екип Burgas24.bg 10:41 / 26.12.2011Коментари (11)1159
© Burgas24.bg
Икономическият експерт в КТ "Подкрепа" Мика Зайкова в интервю.

Г-жо Зайкова, какъв е вашият коментар за срещата на синдикати и работодатели относно пенсионната реформа, проведена на 21 декември?

Още преди да прекъснем участието си в тристранния диалог, синдикатите бяхме внесли пакет от мерки за подобряване финансовото състояние на пенсионната система, което нямаше нищо общо с увеличаването на възрастта. Важното е да разискваме нашите предложения, които бяха допълнени от някои от работодателите, защото това, което направи Дянков, няма да спаси пенсионната система, нито ще я стабилизира финансово. Пенсионната система има проблем и ние обсъдихме много от точките. Имахме и консенсус, работодателите се съгласиха на криминализирането на укриването на доходите, съгласиха се с нашите предложения по отношение на извеждане на паразитните плащания, на ограничаване на т.нар. инвалидни добавки. Когато човек е инвалид, той се пенсионира преждевременно и получава инвалидна пенсия и така трябва да бъде, но има много интеграционни добавки, които се получават след пенсиониране за прослужено време и старост, част, от които не са истински, а са така да се каже - част от корупционни схеми. Обсъждахме и да бъде адекватна вноската за фонд "Пенсии" не на първа и втора категория труд, а на военните и на служителите в МВР, защото те плащат 15% по-малко от другите, които са категорийни, а получават пенсии в пъти повече от тях. За това има грижа държавата, защото те са нейни служители. Тя си е поела ангажимента за тях, но трябва да плаща и адекватни осигуровки. Въпросът - как ще изглежда тази осигуровка, дали те ще я плащат от джоба си и да им вдигнат заплатите, ние от КТ "Подкрепа", считаме, че това е проблем на държавата. Тя трябва да плаща адекватна осигуровка, каквато е на ранното пенсиониране и на пенсиите, които получават тези хора. Не можеш да плащаш на половината, защото ние плащаме толкова, колкото плащат категорийните, а те плащат на половина, и получават по-големи пенсии. Няма как да стане. Уточнихме си позициите по отношение на поведението на банките в сегашната ситуация, но това остава да го дебатираме след Нова година, защото и БСК разработи един пакет за работа с банки, и ние имаме нашите предложения. Може би с тях трябва по-внимателно да се работи. След като държавата не прави никакви стимули за развитие на реалния сектор, а само от там може да дойде БВП, значи ние трябва сами да се погрижим или да поискаме нещо, което би облекчило, а и би запазило работните места.

Имахте ли някакви различия с работодателите относно пенсионната реформа?

Нямаме кой знае какви различия. Има някои неща, в които трябва допълнително да поработим, но общо взето мисля, че нямаме кой знае какви различия. Въпросът е в допълнителните разчети и формулировки за някои неща. Предстои да говорим за това, за мен този акцент е по-важен. Новината е, че нямаме кой знае какви различия. Мисля, че имаме по-важни неща да вършим. Говорихме и си обещахме веднага след Нова година да се съберем пак, защото ние трябва коренно да променим маниера на двустранния и на тристранния диалог, защото нашият партньор-държава не може да ни се държи като началник. Ние сме равнопоставени. Предстои да говорим за усъвършенстване на диалога, законово закрепване на новите позиции и за някои поправки в Кодекса на труда. Тепърва престоят тези разговори. Предстои пак да ги предложим на премиера, както сигурно вече сте чули. Ние нямаме работа с лицето Дянков.

Как третата страна, тоест държавата, присъства във вашите разговори работодателите?

Предполагам, че те знаят нашите предложения, защото те бяха направени много преди да реши Дянков да прави някакви безумия. Нашите предложения са известни и предложенията на работодателите също са известни, но съгласете се, че когато, разбира се, правителството може с нещо да не се съгласи, но нека то да бъде аргументирано. Защото аргументът "аз съм вицепремиер" и "аз съм министър и така мисля, че трябва да стане" - не е аргумент. Ние сме равнопоставени партньори. Когато ние не сме съгласни с тях, ние се аргументираме. Като не разбират от силата на аргументите, има други начини да им покажем, че не са прави, както и го правим. Но след като сме партньори и след като искат да водят европейски и социален диалог, значи трябва да го водим на принципа на взаимното зачитане. Всяка една от страните може да има мнение, което да не съвпада с мнението на останалите, но тя се аргументира и ние трябва да се убеждаваме с аргументи. И аз пак повтарям, аргументът "аз съм министър" или "аз съм вицепремиер" не е аргумент. Какво, като си министър или вицепремиер? Нали си икономист, нали си умен, кажи - ето ние не сме съгласни, защото това, това и това. И когато си разменяме аргументи, вероятно някой от аргументите ще надделее. Може по някои неща да не се разбираме, но да се държиш безпардонно, а нито ни е началник, нито ни е цар, нито ни е господар. Значи, той ни е партньор. Аз казвам какво мисля, той казва какво мисли. Той може да не се съгласи с мен, но трябва да се аргументира защо. Ние трябва да си построим социалния диалог на друга основа, и то на европейска основа. Иначе просто няма да има тристранен диалог - тогава нека обяснява на Европа - защо.

През седмицата лидерът на БСП Сергей Станишев каза по повод на синдикатите, че много лесно са се отказали от стачката за пенсионната реформа и от по-сериозен отпор на тази пенсионна реформа. Вашият коментар?

Ние не сме се отказали. Вижте, г-н Станишев, все пак е политик и е опозиция. Ние не сме се отказали, ние отчитаме реалностите. Значи, в никакъв случай не сме се отказали и няма да се върнем, поне за КТ "Подкрепа" мога да ви гарантирам. Всяка организация си има своята отговорност. За КТ "Подкрепа" мога да ви гарантирам - ние няма да се върнем на масата на преговорите докато има такова отношение към партньорите и докато това безумие, наречено реформа, продължава да се плюе. Аз се надявам много най-вече на г-н Станишев, че те наистина ще направят това, което обещават - да внесат възраженията си в Конституционния съд, за да могат тези важни проблеми да се разискват както трябва и където трябва. Ние обявихме на всички, че веднага след празниците продължаваме нашите действия, но съгласете се, този измъчен и изтерзан народ има нужда от почивка, има нужда да седне със семейството с си колкото пари има и да отпразнува празниците. Ние не искаме да огорчаваме празника на хората. Но ако те направят някаква чудовищна глупост - няма да има значение дали е Коледа или Нова година, защото във всеки момент от тези хора можеш да очакваш чудовищна глупост.

Източник: агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.12.2011 г.
0
 
 
На тази тристанка са държавата, големите работодатели и техните синдикати. Те се договарят за тяхните си права. Какво става с микро, макро и средните предприятия. Никои не се интерисува от тях и никои не ги пита. Та те плащат над 50% от вноските за здраве и пенсия. Това е най- безумната държава в света
Aнонимен
на 26.12.2011 г.
0
 
 
И ето пак не виждам смисъл да се води диалог с хората в БГ, нашия си знае аиляка и тва е ( персонални пенсионни сметки и разни такива измислици) Спасяваите се тогава, няма да се оправим с това наше егоистиЧно мислене, ама не забряваите Че тожа е БГ и ние не сме европа или света ние сме една малка неоважавана досега държавица и тепърва сме се родили и прохождаме , и в тези държа ви които е възможно да си вкарваш осигуровките в персонална карта има една уловка (ДАНЪЦИТЕ СА ДОСТА ВИСОКИ) И тези данъци хранят мангалите и разни такива социали.
Aнонимен
на 26.12.2011 г.
-1
 
 
Аз си искам здравните осигуровки да се набират в индивидуална сметка,на мое име!А не да хранят ши*аните доктори и мангали с моите пари.За 10г са ми изяли над 10000лв,и когато отида на доктор ми искат още пари.Да вземат пример от Европа,господата "ОПРАВНИЦИ"
Aнонимен
на 26.12.2011 г.
+2
 
 
А синдикатите от къде цоцат?От хилядите си членове, за които не ги е грижа....В България има имитация на синдикална дейност и вечни синдикални лидери!
+4
 
 
Искам индивидуална пенсионна и осигурителна набирателна сметка и от нея да се възползвам само аз и семейството ми.Колкото си внеса аз и работодателя ми-толкова ще получа когато му дойде времето.Всичко друго е глупост.Със "солидарния принцип" храня и лекувам социални паразити и мизерствам дори повече от тях.Интересно ми е защо всички "заинтересувани за добруването ми" мълчат на тази тема като бити .ъзове.
-5
 
 
Какви са тея филми, както винаги българина трябва да е на опаки, цяла европа вдига годините за пенсия защото нама как да си спасят системата, а само нашите много велики и умни синдикати щяли да я спасят и то без да вдигат годините. Господа вие вярвате ли си ?? Аз мисля логи4но ако имаше такъв вариант ББ и компания щяха да го вземат и да си вдигнат реитинга вместо да протестират срещу тях !!!! Помислете пъво и тогава говорете глупости, българския народ не е като при комунизма затворен и каквото му кажат Живков и синдикати и слуша.
Aнонимен
на 26.12.2011 г.
0
 
 
кави синдикати какви пет лева.каво са извовали кой са защитили. друг е въпроса че тълпата за 500 годи е възпитана добре.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: