Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работодателите неудовлетворени от знанията на висшистите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:17 / 20.02.2017Коментари (7)1050
©
БТПП (Българска търговско-промишлена палата) проведе анкетно допитване сред членовете си, с което да проучи мнението им за нивото на образованието и необходимостта на фирмите от кадри по специалности. Резултатите от допитването включват още предложения за подобрения в образователната сфера.

Проучването е осъществено по електронен път през периода 31 януари - 03 февруари 2017 година.

Акценти от проучването:

За поредна година се потвърждава неудовлетворителната оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България. Преобладаващата част от анкетираните - 61% считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Резултатите са сходни спрямо предходните проучвания, в които делът на фирмите с това мнение е около две трети. Категорично недоволни от подготовката на студентите са 17%, а доволните работодатели от образованието на младежите у нас са 22%.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са в професионалните умения и в уменията за работа в екип. На следващо място близо 33% от фирмите считат, че на младите хора им липсват езикови знания, а според 31% и на предприемаческо мислене. В анкетата работодателите отбелязват, че на завършилите образование им липсват практически познания и трудно правят връзката между теоретичната подготовка и нейното практическото приложение.

Резултатите от анкетата показват, че 41% от работодателите са обучавали допълнително наетите от тях млади хора, заради пропуски при образованието им. Малко повече от половината (51%) също са провеждали обучения на заетите младежи, но поради спецификата на дейност на фирмата.

Само 5% от членовете на БТПП съобщават, че не са имали затруднения с намирането на квалифицирани кадри. На въпроса какво предприемат фирмите, когато не могат да открият персонал с подходящата квалификация, основната част от фирмите инвестират в обучения на вече заетите при тях или наемат нови служители, които обучават допълнително. Само 4% са търсили възможности за назначаване на хора от други страни, а всяка десета фирма е инвестирала средства в технологии, с които да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност.

Членовете на БТПП изпитват основно недостиг от квалифицирани кадри, завършили машинно инженерство; електротехника; икономика; компютърна и комуникационна техника. В анкетата проличава и липсата на среден изпълнителски персонал като стругари, фрезисти, шлайфисти, монтьори и др., който не може да бъде компенсиран от назначаването на инженери.

Над 70% от анкетираните прогнозират, че през следващите 5-10 години ще са им необходими специалисти, завършили техническо образование, а 35% хора с икономически профил.

За поредна година като препоръки от работодателите в сферата на образованието се дават необходимостта от повече практическо обучение, както и съответствие между специалностите, които се учат с тези, които се търсят от работодателите.

Членовете на БТПП отбелязват, че е нужно външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет - сега се пишат оценки, които реално не отговарят на придобитите знания. Промяна във финансирането също е нужно да има - съобразно качеството на обучението, а не само върху количествени показатели за броя обучаващи се.

Според работодателите студентите, за които държавата плаща обучението им, следва да се задължат да работят определен брой години в страната. Друго предложение от анкетата е за промени, с които да се става по-лесно наемане на кадри от трети страни - глътка въздух на производствата, изпитващи остър недостиг на кадри.

Преподаването, лекционният материал също е нужно да са съобразени със съвременните научни постижения.

За средното професионално образование работодателите отбелязват, че е направен добър старт с дуалната форма на обучение, която следва да продължи и да обхване все повече училища.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Параграф 22 ;) Работодателите искат, познания, стаж, опит и желание за работа като за поне 20 годишен трудов стаж срещу прекрасната заплата от 500-1000 лева, а кандидат тружениците прясно завършили нямат никакви познания, никакъв опит, а най-вероятно и минимално желание за работа при предложената заплата :) И какво правим сега? Внасяме филипинци и виетнамци?
Aнонимен
на 20.02.2017 г.
+2
 
 
А пък висшистите са неудовлетворени от безумно ниските заплати, които предлагат работодателите.
Красивите дървета около пазара до Стадиона загиват! Не са подкастряни откак са засадени. Ако това се направи, те ще бъдат спасени.Моля отнесете проблема до отговорния фактор.
на 20.02.2017 г.
+3
 
 
В България винаги придобиването на диплом за висше образование е било само придобиване на един теоретичен ценз. Професионализмът се придобиваше на работното место, с много помощ на колеги, които са били добронамерени. Сега обаче фирмаджиите искат да им кацне новак, с космически умения: да владее перфектно чужди езици, да е практик, а даже да има юридически и счетоводни познания!! Хайде, нека да се похвали някой от тях, стартирал с такива умения! Та те се придобиват в различни учебни заведения, започвайки още от средното образование. Да не говорим за смешните заплати, които биха предложили на новаци и желанието някой да ги въведе в конкретната работата!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: