Радев: Времето за анализи и добри намерения изтече, чакаме резултатите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:09 / 17.02.2022
602
"Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи и добри намерения изтече, чакаме резултатите". Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в завода на металургичната компания за цветни метали "КЦМ 2000" в Пловдив.

България подкрепи териториалната цялост на Украйна и осъди агресията на Русия

Според него не може в условията на остра енергийна криза да бъдат изоставени енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика.

"Следим какво прави правителството така че да поевтинее токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за потребителите и за бизнеса. Кабинетът назначи нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен. Всеки ден увеличава риска от фалити и загуба на пазари. Да не говорим какво става с малките и средни предприятия", посочи държавният глава.

По думите му се законови промени са неотложни. "Трябва да имаме предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция вътре в страната, не само да работим с ден напред. Няма как този бизнес, на който разчитаме, да работи без да има законови промени и ясни ангажименти", добави Радев.

Той определи "КЦМ 2000" като пример за приватизация и технологичен лидер. За него такива структуроопределящи предприятия трябва да бъдат подкрепени.

Относно изграждането на нови мощности в АЕЦ "Белене" президентът смята, че България има бъдеще като ядрена държава и трябва да се вземе решение. "Десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, каквато е ядрената енергетика. България не може да си позволи лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал", коментира Румен Радев.

По-късно през деня държавният глава ще посети и производствени предприятия в Сливен и Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Контрабандно злато задържаха на "Капитан Андреево"
Военни от цялата страна ще участват в честванията за Деня на Боте...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе важна среща
Ужасяваща случка днес в метрото, Кошлуков е също намесен
Директиви на ЕС, свързани с доходите ще влязат в нашето законодат...
Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).