Радев: Въпреки бурните политически страсти, отношенията между България и Северна Македония лежат върху здрав фундамент

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:51 / 05.09.2022
689
Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с премиера на Република Северна Македония на "Дондуков" 2, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Това е фундаментът, които е в основата на решението на България да подкрепя безрезервно Северна Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната през настояването за превантивния контингент на Организацията на обединение нации при разпадане на бивша Югославия, през оказване на помощ по време на ембаргото, през оказването на военно-техническа помощ по време на гражданския конфликт, при катастрофи и природни бедствия", припомни държавният глава.

Румен Радев подчерта, че този фундамент трябва да бъде укрепван в бъдеще. 

"Както аз, така и всички вие, сме убедени, че в името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да укрепваме този фундамент. Политическите договорености, които са свързани с началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз са част от този процес и са важна стъпка напред", каза той.

"Искам да ви уверя, че България бъде солидарна с братска Македония. Надявам се, че срещата с българското правителство днес е важна стъпка за постигане на взаимно изгодни решения", заяви Радев.

Президентът поздрави Димитър Ковачевски за инициативата да посети България.

"Знаете моят призив, че трябва да има много по-чести срещи и диалог на високо, и най-високо политическо ниво за укрепване на доверието, взаимното разбирателство и развиване на нашите добросъседски отношения", заключи Радев. 

Нели СТАВРЕВА 

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).