Радев благодари на Шолц за подкрепата на Германия за присъединяването на България към Шенген

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:17 / 31.08.2022
787
Присъединяването на България, както и на другите две страни кандидатки - Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до канцлера на Германия Олаф Шолц, в което държавният глава изразява признателността си за подкрепата на Германия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Германският канцлер потвърди, че България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания и изрази готовност да работи за пълноправното членство на страната ни в Шенген.

Държавният глава подчертава, че членството в Шенген е сред основните външнополитически приоритети на България и думите на Олаф Шолц са важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС. Президентът отчита като особено важен и настоящия контекст на множество предизвикателства пред архитектурата на сигурност в Европа.

"България продължава активните си усилия и диалога с всички наши европейски партньори за осъществяването на външнополитическия ни приоритет за членство в Шенген", пише още президентът в писмото си до германския канцлер, като посочва, че страната ни очаква постигане на положително решение на Съвета на ЕС до края на 2022 г.

Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Еврокомисарят Йохансон и вътрешният министър на Румъния при Калин Стоянов в
МВР
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
04.04.2024 Вече три дни баща няма връзка с детето си
04.04.2024 Сергей Станишев заговори за загуби за милиарди евро за България заради
Шенген
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).