Радослав Бимбалов: Машините постепенно стават все по-отменящи хората

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:36 / 28.03.2023
346
В последното столетие човечеството целенасочено се опитваше да създава машините така, че те да се превръщат в хора, с една единствена цел – да заменят човека на много места. Машините постепенно започнаха да стават все по-отменящи хората. По време на този процес ние не се усетихме, обаче се случи обратното – хората се превърнаха в машини. Това каза писателят и общественик Радослав Бимбалов в предаването "Денят на фокус“ по Радио "Фокус“. 

По думите му с времето хората са придобили много по-машинални реакции, склонни са да действат по протокол, да мислят и общуват един с друг по начин, както е при машините. 

Ролята на изкуствения интелект през годините става все по-важна и чувствителна за хората, посочи Бимбалов. "Не бива да се страхуваме от това, че технологията в момента започва да става самообучаваща се, защото изкуственият интелект е това – той се развива сам от всички нас. Но трябва да знаем, че колкото повече навлиза изкуственият интелект в живота ни, толкова повече на нас ще ни се наложи да си припомним какви сме, а именно – че сме хора. Това се случва в момента, ние много бурно започваме да се връщаме в човешкото у себе си, дори да не го осъзнаваме“, обясни писателят. 

Според него в момента човечеството става жертва на собствените си бурни емоции, а те се изразяват в ярост, в гняв, в сблъсък, в противопоставяне. В същото време все по-силна става и емпатията и съпричастността на хората, желанието им да помагат.  

Писателят смята, че навлизането на изкуствения интелект в сферата на творчеството и културата през следващите години ще отвори дебат за това дали то е истинското или не. "Аз подозирам, че не сме далече от времената, когато ще започнем да ценим много повече създаденото от човека. Изкуственият интелект никога няма да може да замени и човешкото въображение и да отнеме от хората тази невероятна възможност“, заяви Бимбалов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).